του Ηλία Χρυσικού
Τέτοιες μέρες πριν από τέσσερα χρόνια...
είχε αρχίσει να αναδύεται το μεγάλο πρόβλημα του δανεισμού της χώρας μας και το ενδεχόμενο της προσφυγής μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ήταν η εποχή που ο δημοσιογράφος των Φαϊνάσιαλ Τάϊμς κυνηγούσε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στους διαδρόμους ξενοδοχείου στο Νταβός και τον ρωτούσε αν θα πτωχεύσει η Ελλάδα.
Πιστεύουμε, ότι όλοι μας δεν πρέπει να ξεχνάμε το συγκεκριμένο γεγονός , μιας και δεν έχουμε μνήμη "αλά κάρτ".
Οι συνεχείς διεθνείς εμφανίσεις του πρώην Πρωθυπουργού και οι αψυχολόγητες δηλώσεις του καθώς και οι αναστολές των κρίσιμων αποφάσεών του, προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην πατρίδα μας.
Τελικά η χώρα μας κινδύνευσε να πτωχεύσει και σώθηκε "παρά τρίχα" με τον μηχανισμό στήριξης (ΕΕ,ΔΝΤ,ΕΚΤ). Εάν αυτό δεν είχε γίνει τότε,η χώρα μας θα είχε μεταβληθεί σε Αργεντινή.
Δηλαδή άτακτη χρεωκοπία,κλείσιμο τραπεζών,έξοδος από το ευρώ, ελλείψεις σε τρόφιμα,φάρμακα,καύσιμα κλπ. Η οικονομική καταστροφή θα είχε διαστάσεις ανεξέλεγκτες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορούσαν αυτά να είχαν αποφευχθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Ιβάν Σαββίδη βουλευτή της κρατικής Δούμας, η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 κιόλας να παράσχει δάνειο με ευνοϊκούς όρους στην Ελλάδα, πλην όμως υπήρχε ο «αστάθμητος» παράγοντας κ. Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος φρόντισε να «βραχυκυκλώσει» όλες τις διαδικασίες που μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη του δανείου, στις δύσκολες εκείνες ώρες, που η Ελλάδα χρειαζόταν επειγόντως ρευστότητα.
Ήταν δάνειο 25 Δις με χαμηλό επιτόκιο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν πια σημασία, αφού προφανώς οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είχαν πει όχι.
Έτσι τις δραματικές εκείνες ώρες όπου δηλώσεις περί «Τιτανικού» είχαν φροντίσει να τινάξουν στον αέρα την πιστοληπτική εγκυρότητα της Ελλάδας, και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας ήταν έτοιμος να ακούσει τον Έλληνα ομόλογό του ο τελευταίος προτίμησε, σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη να του
μιλήσει για τις "οικολογικές του ανησυχίες"!
Σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη, το Κρεμλίνο ζήτησε να εξηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι θα μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση ήθελε, έστω και τηλεφωνικά, από τον Β. Πούτιν, γι' αυτό και αργότερα προτάθηκε να χορηγηθεί δάνειο «που θα αποπληρώνονταν εν μέρει με κρατικές δεσμεύσεις και εν μέρει με αγροτικά προϊόντα», έτσι ώστε να υλοποιούνταν το συμβόλαιο αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία -όμως και η πρόταση αυτή
απορρίφθηκε"
Η Κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου πνίγηκε μέσα στα δικά της λάθη και άντεξε μόνο μια διετία αφού προηγουμένως ο ίδιος οδήγησε τον Κώστα Καραμανλή σε εκλογές το 2009.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως συμπεριφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τον Κώστα Καραμανλή. Σε συνομιλητές ο Κώστας Καραμανλής έλεγε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να συγχωρήσω τον Γ. Παπανδρέου. Εγώ τον βοήθησα και εκείνος προσπάθησε να με διαπομπεύσει με «έωλα» επιχειρήματα και ψεύτικα σκάνδαλα».
Τώρα έχουμε μπροστά μας τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αξιωματική αντιπολίτευση "απειλεί" ν΄ανατρέψει τα πάντα.
Μήπως ο κ. Τσίπρας βιάζεται πάρα πολύ ;
Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγάγει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα ; ..και εάν το κόμμα του επικρατήσει, θα ζητά την παραίτηση της Κυβέρνησης;
Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει εθνικές εκλογές με αφορμή τις αυτοδιοικητικές ή τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την επόμενη χρονιά καταψηφίζοντας οιονδήποτε υποψήφιο;
Μήπως πρέπει η κυβέρνηση Σαμαρά να ολοκληρώσει την θητεία της ;
Μήπως η χώρα μας θα εισέλθει και πάλι σε κρίσιμη καμπή ;
Εξελίξεις που χωρίς στοιχεία εθνικής αλληλεγγύης «θα είναι το χειρότερο έγκλημα για πολλές γενιές και τίποτε πλέον δεν θα μπορούμε ως ανεξάρτητοι και ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΙ να διορθώσουμε...»