Επιμένει η ελληνική πλευρά στη φορολόγηση των...
ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία παρά τα προσκόμματα που θέτουν οι ελβετικές Αρχές όπως προέκυψε και από τη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών για το θέμα.
«Οχι» Ελβετών στην αναδρομική φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων
Στην Αθήνα συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, με την Ελβετίδα υπουργό Οικονομικών Ε. Σλούμπφ με σκοπό την προώθηση συμφωνίας για το θέμα αυτό.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, όπως διαβεβαίωσαν οι δύο πλευρές μετά τη συνάντηση, κατά την οποία πάντως παρουσιάστηκαν εκ νέου εμπόδια από την ελβετική πλευρά.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, με την ελβετική πλευρά να βάζει στο τραπέζι έναν «οδικό χάρτη» με πολλές ασάφειες ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει στο βρετανικό μοντέλο.
«Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες, ζητάμε τη συνδρομή της Ελβετίας ώστε οι Έλληνες που έχουν μη φορολογηθέντα χρήματα στην Ελβετία να φέρουν και αυτοί ένα μέρος του βάρους…» τόνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο Ιω. Στουρνάρας.
Η κ. Σλούμπφ είπε ότι «μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε».
Η Ελβετίδα υπουργός εξέφρασε την βούληση της Ελβετίας για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών από τώρα και στο εξής επικαλούμενη τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ και των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G20).
Παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η Ελβετίδα υπουργός για το βρετανικό μοντέλο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «εμείς εμμένουμε και στο παρελθόν με έναν τρόπο δίκαιο. Θέλουμε να ισχύσει το βρετανικό μοντέλο».
Η κ. Σλουμπφ αν και ρωτήθηκε, δεν απάντησε για το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ενώ σε ερώτηση για το αν έχει διαπιστωθεί εκροή καταθέσεων από τη χώρα της προς άλλες χώρες δήλωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Είπε επίσης ότι παρατηρείται η τάση αρκετοί καταθέτες, όπως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους.