Φορονομοσχέδιο-σκούπα: Μειώσεις έως και 80% στα πρόστιμα, αυξάνεται το ακατάσχετο μισθών


Μειώσεις προστίμων έως και 80%, λίφτινγκ στον φόρο υπεραξίας ακινήτων, φοροδιευκολύνσεις για...







 αγρότες, αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ αλλά και διεύρυνση των συμψηφισμών ΦΠΑ εκτός στενού δημόσιου τομέα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο-σκούπα που προετοιμάζεται να φέρει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Με το νομοσχέδιο, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να κλείσει εκκρεμότητες μηνών που προκάλεσαν χαοτική κατάσταση στο πεδίο της φορολογίας, προσαρμόζοντας ασαφείς ή ακόμα και εκτός τόπου και χρόνου διατάξεις σε ρεαλιστική βάση με πινελιές προεκλογικής περιόδου.

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου αναμένεται να βρεθεί το πολλαπλό λίφτινγκ στα πρόστιμα, το ύψος των οποίων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και ενδοκυβερνητικές τριβές.

 Με τις προωθούμενες διατάξεις στις οποίες έχουν ληφθεί υπόψη και οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, από τα 1.000 ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ για υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, προσγειώνονται στα 250 και 500 ευρώ αντίστοιχα. Αυτό προβλέπει το βασικό σενάριο, το οποίο όμως τελεί υπό την έγκριση της τρόικας.

Στο εναλλακτικό σχέδιο, τα πρόστιμα μειώνονται στα 400 ευρώ αν ο φορολογούμενος τηρεί απλογραφικά βιβλία και 800 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά, με μείωση πάνω από 50% σε σχέση με τις ψηφισμένες αλλά πρακτικά ανενεργές διατάξεις.

Μειώσεις ποινών προβλέπονται και για μη έκδοση αποδείξεων. Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν πρόστιμο 1.000 - 2.500 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, για κάθε απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί. Το ύψος των προστίμων θα μειωθεί και παράλληλα θα οριστεί πλαφόν, π.χ. 30.000 ευρώ για κάθε παράβαση που θα διαπιστώνεται.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι παράλληλα με τη μείωση των προστίμων θα αλλάξει και η φιλοσοφία επιβολής τους, ώστε τυπικές παραβάσεις από τις οποίες δεν προκύπτει φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή, όπως για παράδειγμα η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, να τιμωρούνται με ήπιες ποινές.

 Προς την κατεύθυνση αυτή, στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή τέτοιου τύπου δηλώσεων. Επίσης στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται:

Φόρος υπεραξίας. Όσοι κρατούν ακίνητα στην κατοχή τους για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών ή έχουν κέρδος από την πώληση χαμηλότερο των 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο για τουλάχιστον πέντε χρόνια, θα απαλλάσσονται από τον φόρο.

 Παράλληλα για φορολογουμένους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε πώληση του ακινήτου τους εντός του χρονικού ορίου των 25 ετών, ο φόρος θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.

Αγρότες. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να απορρίπτουν το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου τήρησης στοιχείων από τα 15.000 στα 20.000 ευρώ, όπως ζητούν το ΠΑΣΟΚ αλλά και μερίδα βουλευτών της ΝΔ.

 Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται όμως απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και ετήσια - αντί για μηνιαία - υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων. Θα απαλλάσσονται άλλωστε όλοι οι αγρότες από την τήρηση βιβλίων, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη.

ΦΠΑ. Οι δηλώσεις ΦΠΑ θα γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η ελάχιστη καταβολή των 10 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επανέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στις 26 αντί στις 20 κάθε μήνα.

Κατασχέσεις. Οι διατάξεις είναι έτοιμες και προβλέπουν ότι δεν  μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθού ή σύνταξης έως 1.500 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να γίνει καμία κατάσχεση για οφειλή έως 500 ευρώ.