Βόμβα ΔΝΤ: Στα 20 δισ. οι ανάγκες των τραπεζών


Για καθαρά πολιτική πίεση εν όψει της διαπραγμάτευσης έκαναν λόγο κύκλοι της...






 Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζίτες, με αφορμή βρετανικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται σε νέα σφοδρή αντιπαράθεση για τον τραπεζικό τομέα.

 Το ΔΝΤ φέρεται να υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 20 δισ. ευρώ, την στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει ότι το απαιτούμενο ποσό για τις συστημικές τράπεζες δεν ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests της Βlack Rock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα των Financial Τimes αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυμαίνονται στα 20 δισ. ευρώ.

 Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Πάντως κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζίτες εκτιμούν ότι πρόκειται καθαρά, για πολιτική πίεση ενόψει της διαπραγμάτευσης. Ακόμη, τονίζουν ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ενημερωθεί οι τράπεζες για τα αποτελέσματα της. Αρκετά στοιχεία από αυτά που έδωσε η Black Rock στην ελληνική πλευρά, έχουν πιστοποιηθεί από την Ernst & Young και τη Rothrchild.

Στο δημοσίευμά τους οι FT, σημειώνουν ότι αυτή η κόντρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κινδυνεύει να προσθέσει ένα ακόμη εκρηκτικό σημείο αντιπαράθεσης, καθώς θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ επικαλούμενοι αξιωματούχους της τρόικας, σημειώνουν ότι το ΔΝΤ «απειλεί» να δημοσιεύσει τους δικούς του υπολογισμούς για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα που είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ, αν επιμείνει η Ελλάδα με το ποσό των 6 δισ.

Παρόμοιοι είναι σύμφωνα με αξιωματούχους και οι υπολογισμοί της ΕΚΤ που έχει παροτρύνει την χώρα μας να εξετάσει καλύτερα τα συμπεράσματά της. Η ΕΚΤ, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών της ΕΕ αργότερα το 2014, θέλει να συμφωνεί η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών με τον έλεγχο που θα κάνει η ίδια στις τράπεζες της Ευρωζώνης πριν το τέλος του έτους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ κυμαίνονται στα 11 δισ. ευρώ.