Συνελήφθη στην Τουρκία ο Αγγελος Φιλιππίδης - Εγκρίθηκε η έκδοσή του στην Ελλάδα


Της Ιωάννας Μάνδρου

Εγκρίθηκε η έκδοσή του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα.








 Η διαδικασία αυτή, λένε οι προξενικές αρχές, μπορεί να κρατήσει από δύο έως 40 μέρες.Ο κ. Φιλιππίδης θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην παροχή επισφαλών δανείων προς όφελος επιχειρηματιών.


Εγκρίθηκε η έκδοσή του στην Ελλάδα

Τα τουρκικά δικαστήρια ενέκριναν την έκδοση του Αγγελου Φιλιππίδη, πρώην προέδρου του Ταχυδρομυκού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα, ο οποιος συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Η εκτέλεση της απόφασης θα ολοκληρωθεί με την αποστολή, από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης των σχετικών εγγράφων.

 Η διαδικασία αυτή, λένε οι προξενικές αρχές, μπορεί να κρατήσει από δύο έως 40 μέρες. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο κ. Φιλιππίδης θα κρατείται, κατά πάσα πιθανότητα στις φυλακές του Μαλτεπέ, όπου, συνήθως, κρατούνται οι, προς απέλαση, ξένοι υπήκοοι.

Συνελήφθη χθες το βράδυ (22.40 ώρα) στην Κωνσταντινούπολη - μετά από πληροφορίες που διαβίβασε η Ελληνική Αστυνομία στις τουρκικές Αρχές ασφαλείας. Ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε μεταβεί από τη χώρα μας στην Κωνσταντινούπολη την 03-01-2014, όπου και παρέμενε μέχρι τη σύλληψή του.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην πλατεία Ταξίμ, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Κατά τη σύλληψη, βρέθηκαν στην κατοχή του: 311 λίρες Τουρκίας, 5.615 ευρώ, 1.005 λίρες Αγγλίας, 18.090 δολάρια Χονγκ – Κονγκ, 220 φράγκα Ελβετίας, 1.514 δολάρια ΗΠΑ, δύο κινητά τηλέφωνα κι ένα usb 2 GB, μπλοκ επιταγών και κάρτες τραπεζών, άδεια παραμονής στην Ελβετία και άδειες ικανότητας οδήγησης αλλοδαπών Αρχών, δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει και διάφορα έγγραφα.

Την σύλληψή του επιβεβαίωσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, κ.Ν. Μαθιουδάκης.

Α. Φιλιππίδης: Είχα συνεννοηθεί να επιστρέψω Δευτέρα, δεν καταλαβαίνω το διεθνές ένταλμα

Την απορία του για την απόφαση των ελληνικών Αρχών να ζητήσουν διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εξέφρασε σε δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρόεδρος Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από τις τουρκικές Αρχές.

Ο κ. Φιλιππίδης διεμήνυσε πως την Παρασκευή επικοινώνησε μέσω του δικηγόρου του, Αθανάσιου Βαρλάμη, με τον ανακριτή και συμφώνησαν να εμφανιστεί ενώπιόν του το απόγευμα της Δευτέρας. Πρόσθεσε μάλιστα πως έχει ήδη αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στην Αθήνα για το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όσον αφορά το γεγονός ότι συνελήφθη στην Τουρκία ενώ η κυρίαρχη υπόθεση ήταν πως βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Φιλιππίδης τόνισε πως ίδιος ποτέ δεν υποστήριξε πως είχε μεταβεί στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως αυτή η υπόθεση έγινε από δημοσιογράφους λόγω των συχνών του ταξιδιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αντίθετα, αποκάλυψε πως αρχικά μετέβη στο Ντουμπάι, και στη συνέχεια είχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Μανίλα των Φιλιππίνων, αλλά λόγω της υπόθεσης με το ΤΤ αποφάσισε να αλλάξει τα σχέδιά του και να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου έως τη Δευτέρα είχε ορισμένα ραντεβού.

Κατηγορίες Α. Φιλιππίδη

Η σύλληψη έγινε σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος που εκδόθηκε από την Ιντερπόλ και θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο κ. Φιλιππίδης φέρεται να εντοπίστηκε μέσω του κινητού τηλεφώνου του, το οποίο φαίνεται πως είχε χρησιμοποιήσει πολλές φορές κατά τις τελευταίες ημέρες, σε παρεμβάσεις του σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ είχε επανειλημμένα υπονοήσει πως βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για δουλειές, και όχι στην Τουρκία.

Αναμένεται να παραδοθεί στις ελληνικές Αρχές εντός του Σαββάτου, ή το αργότερο την Κυριακή, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Φιλιππίδης αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και απιστία σε βαθμό κακουργήματος για δανειοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν από το ΤΤ προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, οι πιστώσεις εγκρίθηκαν χωρίς εγγυήσεις, και τα δάνεια δεν αποπληρώθηκαν. Αντίθετα, τα χρήματα κατέληξαν σε λογαριασμούς των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών.

Παράλληλα, σε λογαριασμούς του κ. Φιλιππίδη βρέθηκαν καταθέσεις συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων του για την περίοδο 2008 - 2012. Σημειώνεται πως για το ζήτημα αυτό ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ