Τι δήλωσε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, δεν αφορά τα λάθη που έγιναν ή αδυναμίες που αναδείχθηκαν κατά τη διαχείρισή της από την Τρόικα, αλλά "το γιατί οι Έλληνες οδήγησαν τη χώρα τους σε μία κατάσταση τέτοιας δημοσιονομικής ανισορροπίας", τονίζει στην Καθημερινή της Κυριακής ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, περιγράφοντας τον κρατικό μηχανισμό της Ελλάδας ως το κύριο πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί "ώστε να λειτουργήσει η οικονομία της χώρας, με τον τρόπο που πρέπει".
Ο κ. Τρισέ αναγνωρίζει ότι η όλη προσπάθεια "ήταν εξαιρετικά επώδυνη για την Ελλάδα, γιατί η χώρα σας ήταν αυτή με τα μεγαλύτερα προβλήματα: είχατε τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και δημοσιονομικό έλλειμμα. Έτσι, από την αρχή κατέστη σαφές, ότι η προσπάθεια για να έρθουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας σε μία πιο ισορροπημένη κατάσταση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες".
"Από τη στιγμή που η χώρα σας έφτασε εκεί, έπρεπε να κάνει πολλά. Κι έτσι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το άλλο μείζον πρόβλημα, που είναι ο αδύναμος κρατικός μηχανισμός. Το κράτος στην Ελλάδα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Δεν είναι σε θέση, να εφαρμόσει μέτρα που είναι απαραίτητα. Αυτό πρέπει να διορθωθεί", σημειώνει.
Στο ίδιο πνεύμα, προχωρά στην εξής παρότρυνση:
"Γι' αυτό, κοιτώντας στο παρόν και το μέλλον, αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει να οικοδομεί ένα κράτος σε στέρεες βάσεις. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση, για να επιτύχει η χώρα σας".
Ακόμη, ο κ. Τρισέ υπενθυμίζει τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς και τη μη υλοποίηση αποφάσεων που λαμβάνονταν, αλλά αναγνώρισε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 3ετίας.
"Όταν κοιτάζω τα δεδομένα, είναι πλέον σαφές, ότι έχουν γίνει πολλά", σημειώνει.
Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για την αντίθεσή του στην αρχική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τρισέ αποκαλύπτει τη βαθιά ανησυχία που τον διακατείχε για τις καταστροφικές συνέπειες που ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους μπορεί να είχε σε όλη την Ευρώπη.
"Η Ελλάδα είχε στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, τον ρόλο που είχε η Ταϊλάνδη στην ασιατική κρίση χρέους στα τέλη της δεκαετίας του '90", σημειώνει, εξηγώντας πως η αρχική αντίθεσή του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ήταν απόρροια της ανησυχίας του, ότι κάτι ανάλογο θα ζητούσαν και οι άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα.