Από τη Πρωτοχρονιά η χώρα ανέλαβε την προεδρεία της ΕΕ με...
τους πολίτες της να βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της μακρόχρονης και βαθιάς ύφεσης, την κυβέρνηση να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και τον πολιτικό κόσμο να ετοιμάζεται για διπλές, ίσως και τριπλές εκλογές.
Είναι η πέμπτη φορά που η χώρα μας αναλαμβάνει το τιμόνι της ΕΕ. Είναι όμως η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία που την προεδρεία αναλαμβάνει μια ουσιαστικά χρεοκοπημένη χώρα.
Η παράδοση πάντως λέει ότι όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρεία της ΕΕ, τότε συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα για την Ένωση που καθορίζουν την ιστορία της. Την προηγούμενη φορά, το πρώτο εξάμηνο του 2003, δέκα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης υπέγραψαν στην Αθήνα την προσχώρηση τους στην Ένωση, στη μεγαλύτερη διεύρυνση της ιστορίας της.
Προεδρεία σταθμός ήταν και η αμέσως προηγούμενη, αφού το 1994 όταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ είχε μόλις τεθεί σε εφαρμογή και οι Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία υπέγραψαν την ένταξη τους.
Προηγήθηκαν δυο προεδρείες. Η πρώτη το 1983 μέσα σε έντονο συμβολισμό καθώς ήταν η πρώτη φορά για την Ελλάδα που πριν δυο χρόνια είχε μπει στην Κοινότητα και η δεύτερη το 1988 χωρίς ιδιαίτερα γεγονότα.
Η περίοδος της τωρινής προεδρίας αναμένεται να καθοριστεί από την συζήτηση για το ελληνικό χρέος περί τον Απρίλιο και από τις ευρωεκλογές. Αυτό όμως που θα σημαδέψει την παρούσα προεδρία είναι οι συνθήκες φτώχειας που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό και όχι μόνο.
Από το κουτί της Πανδώρας