Του Σωτήρη Νίκα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η τρόικα δεν έχει παραιτηθεί της πίεσης για ...
υιοθέτηση μέτρων περικοπής των υψηλών συντάξεων, με την κυβέρνηση να καλείται να εντοπίσει τις παρεμβάσεις εκείνες που θα κλείσουν τα κενά, χωρίς να απαιτηθούν νέα «σκληρά» μέτρα.
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις μάχες στη Βουλή για τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν, το οικονομικό επιτελείο έχει τώρα στη διάθεσή του 21 ημέρες για να αποδείξει ότι μπορεί να κλείσει ο έλεγχος επιτυχώς εντός του Ιανουαρίου και στις 27 του μήνα να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 3,1 δις ευρώ από την Ευρωζώνη και λίγο αργότερα των 3,6 δις ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Τόσο επειδή μέσα στις 21 αυτές ημέρες μεσολαβούν οι εορτές, αλλά κυρίως λόγω των θεμάτων που έχουν μείνει ανοικτά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η τρόικα δεν έχει παραιτηθεί της πίεσης για υιοθέτηση μέτρων περικοπής των υψηλών συντάξεων, με την κυβέρνηση να καλείται να εντοπίσει τις παρεμβάσεις εκείνες που θα κλείσουν τα κενά, χωρίς να απαιτηθούν νέα «σκληρά» μέτρα.
Η τρόικα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι 1,2 δις ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 600 εκατ. ευρώ προκαλούνται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (315 εκατ. ευρώ) και για τον ΦΠΑ στην εστίαση (300 εκατ. ευρώ).
Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί ευθέως τις εκτιμήσεις της τρόικας και θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα κενό, ενώ για τον ΦΠΑ στην χειρότερη περίπτωση θα προκύψει κενό 107 εκατ. ευρώ εντός του 2014.
Το μεγάλο «αγκάθι», όμως, φαίνεται πως θα είναι στο εργασιακό μέτωπο. Πρώτον, η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να προχωρήσει το μέτρο της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Εχει συμφωνηθεί να μειωθεί συνολικά 3,9% από το 2014 έως και το 2016. Κάτι που θα κοστίσει συνολικά 850 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει από πού θα βρεθούν τα κεφάλαια αυτά για να μην δημιουργηθεί νέα τρύπα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, με την τρόικα να πιέζει εμμέσως πλην σαφώς να γίνουν νέες περικοπές σε υψηλές συντάξεις όπως του ΟΑΕΕ, των ευγενών ταμείων ή ακόμα και να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
Το δεύτερο μέτωπο στο εργασιακά είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωσή τους, αλλά στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα έχει μεγάλη πολιτική αντίδραση.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ζήτημα της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας του ελέγχου που θα ξεκινήσει εκ νέου στις 13 Ιανουαρίου. Είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος είναι λίγος για να προετοιμάσει η κυβέρνηση την στρατηγική της, ενώ θα είναι λίγος και εκείνος που θα υπάρχει για να συζητηθούν με την τρόικα έως ότου κλείσει η συμφωνία.