Μαύρη επέτειος από τη συντριβή του «Γιάκοβλεφ» στα Πιέρια όρη


Στις 17 Δεκεμβρίου 1997 ένα Yakovlev Yak-42 των...












 Αερογραμμών "Aerosvit" από την Οδησσό της Ουκρανίας με προορισμό την Θεσσαλονίκη, έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου «Μακεδονία» και σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη , κατά τη διαδικασία της δεύτερης προσπάθειας για προσέγγιση, ο πιλότος έχασε τον προσανατολισμό του και το μοιραίο αεροσκάφος συνετρίβη σε δύσβατη δασική περιοχή των Πιερίων σε υψόμετρο 1.400 μέτρων

 Οι επιβάτες και το πλήρωμα, σύνολο 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Στις έρευνες για την ανεύρεση του αεροσκάφους, συμμετείχαν 6.000 στρατιώτες, εκατοντάδες εθελοντές, 30 ελικόπτερα και αεροσκαφη.

Ανάμεσα στους επιβάτες υπήρχαν 42 Ελληνες, πολλοί από τους οποίους κατάγονταν από την Αιανή Κοζάνης, εργάζονταν σε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στην Ουκρανία κι επέστρεφαν για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 Το ποινικό μέρος της αεροπορικής τραγωδίας έκλεισε στην ελληνική δικαιοσύνη το 2005, όταν ο Αρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης κι επικύρωσε την απόφαση του εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών 4 μηνών και 15 ημερών στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» Ι. Γιαννακόπουλο και Αδ. Σ. Φραγκιαδούλη για λάθη και παραλείψεις τους τη μοιραία εκείνη νύχτα.

Σήμερα στο σημείο που βρέθηκαν τα συντρίμμια του Γιάκοβλεφ υπάρχουν μερικά εκκλησάκια στη μνήμη των νεκρών.

 Δίπλα τους μια μαρμάρινη επιγραφή, η οποία καλεί τον διαβάτη να προσευχηθεί «το αιφνίδιον της ώρα εκείνης και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αθρόως αναρπασθέντων αδελφών, κάνε και εσύ με ευλάβεια μια ταπεινή προσευχή».

 Οι συγγενείς των θυμάτων πηγαίνουν τακτικά στο σημείο που άφησαν την τελευταία τους πνοή οι άνθρωποί τους, για να ανάψουν ένα κερί στα μικρά εκκλησάκια.