Δράσεις για τον πρωτογενή τομέα


Σελίδα εκτύπωσης

“Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
 Τροφίμων παραμένουμε προσηλωμένοι στην πεποίθηση ότι η...








 πρωτογενής παραγωγή μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό  ανάπτυξης της οικονομίας, να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και να αποτελέσει προνομιακό πεδίο προσφοράς εργασίας, ιδίως για τους νέους μας, αντιστρέφοντας επιτέλους τις τάσεις αποψίλωσης της ελληνικής περιφέρειας”.

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, όπου παρουσίασε και τα μέτρα στήριξης του υπουργείου στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Χαρακόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση, εξέφρασε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση και η χώρα εντέλει θα τα καταφέρουν και το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης έπειτα από μία μακρά περίοδο ύφεσης. Αναφερόμενος στις δράσεις για ενίσχυση του αγροτικού τομέα, είπε: “Στην κατεύθυνση ενίσχυσης του αγροτικού τομέα δρομολογήθηκαν σειρά από δράσεις:

Το καινούργιο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, που προκηρύσσεται εντός του μήνα και για το οποίο ζητήσαμε διαδικασίες fast track, αφορά σε τουλάχιστον 6.000 αγρότες, με πριμ έως 20.000 ευρώ. Προκηρύσσονται νέα επενδυτικά σχεδία στον πρωτογενή τομέα, τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο, όπως η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός ή και η επέκταση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, και η ενίσχυση εναλλακτικών, καινοτόμων καλλιεργειών αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών.

 Συστάθηκε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με “κουμπαρά” 253 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να δανειοδοτεί τους παραγωγούς που μετέχουν στα μέτρα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, σχεδίων βελτίωσης και ιδιωτικών επενδύσεων με χαμηλότερα, της τραπεζικής αγοράς, επιτόκια.

 Αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα των αγροτών με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων, δίνοντας ένα χτύπημα στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και στο άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές από το χωράφι στο ράφι.

 Με παρέμβαση του πρωθυπουργού διασφαλίστηκαν στο νέο ΠΑΑ 2014-2020 3,9 δισ. ευρώ για την ελληνική περιφέρεια, ενώ συνολικά η νέα ΚΑΠ θα φέρει στη χώρα σχεδόν 20 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία”.

Όσον αφορά τις δράσεις για την ελληνική κτηνοτροφία: “Δώσαμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα με τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων. Απλουστεύσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Στη νέα προκήρυξη του μέτρου 123Α, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν των δράσεων καθετοποίησης της παραγωγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις σε περισσότερους του ενός τομέα.

 Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε κτηνοτροφικά φυτά, καθορίσαμε τις ελληνικές ποικιλίες ψυχανθών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στη νέα ΚΑΠ οι παραγωγοί θα μπορούν να ωφεληθούν από την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης ύψους 2% ετησίως επί του δημοσιονομικού φακέλου, επιπλέον της βασικής. Δίνουμε τη δυνατότητα σφαγείων μικρής δυναμικότητας σε νησιά με έκταση έως 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα”.


 πηγή:Μακεδονία