Βενιζέλος κατά ΣΥΡΙΖΑ για «εκτσογλανισμό» της κοινωνίας


Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη χρησιμοποίηση μάλιστα ενός ...











ιδιαίτερα έντονου χαρακτηρισμού, αντεπίθεση προς το εσωκομματικό πεδίο και στήριξη της πρωτοβουλίας των «58» ήταν οι τρεις συνιστώσες της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ομιλία του προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος που συνεδρίασε το μεσημέρι της Κυριακής

Ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της επιλογής της συνεργασίας με τη ΝΔ τόσο στην τρικομματική κυβέρνηση όσο και στο πλαίσιο της δικομματικής, τονίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι ουσιαστικά η πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία αποδέχθηκε η ΝΔ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών.

Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τις αιτιάσεις που συμπυκνώνονται στην άποψη ότι «δεν μπορείς να είσαι κεντροαριστερός και να μετέχεις στην κυβέρνηση» και υποστήριξε ότι στη χώρα συγκρούονται δύο σχήματα, αυτό της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και εκείνο της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), διερωτώμενος ποιό από τα δύο σχήματα είναι το πιο προοδευτικό και αριστερό.

Απαντώντας στη κριτική που ασκείται από στελέχη, υπενθύμισε την προσωπική ευθύνη του καθενός για τηον θρυμματισμού της εικόνας του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ, είπε εμφανίζεται αμφίθυμο σχετικά με το αν η χώρα βγαίνει ή όχι από το μνημόνιο και δεν δείχνει να πιστεύει ότι αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας.

«Είμαστε εγγυητής της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας, λέμε. Το δείχνουμε; Όχι. Συχνά δείχνουμε εικόνα αβεβαιότητας, εσωστρέφειας, αμφισβήτησης. Χαρίζουμε στη ΝΔ τα δικά μας επιτεύγματα. Η ΝΔ λέει βγαίνουμε από την κρίση ενώ εμείς αμφίσημοι λέμε «βγαίνουμε, δεν βγαίνουμε».

Σε όσους θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «αειπάρθενο», όπως είπε, απηύθυνε το ερώτημα γιατί η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει συνεργαζόμενο με τη ΝΔ σήμερα και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή εάν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Μίλησε μάλιστα για ύπαρξη ανεύθυνων, ανιστόρητων και ανεπίγνωστων διαφορών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που δίνουν άλλοθι σε όλους τους άλλους, ενώ κατέφυγε και σε μία προσωπική αναφορά με σαφείς αιχμές για πεπραγμένα του πρόσφατου παρελθόντος:«Ανέλαβα την ηγεσία σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και βρίσκομαι εδώ για λόγους ανάγκης.

Το βάρος που σηκώνω δεν μου αναλογεί προσωπικά και δεν έχω μιλήσει διεξοδικά για αυτό. Εχω ανεξάντλητα αποθέματα αντοχής γιατί το κίνητρό μου είναι ιστορικό. Οποιος δεν καταλαβαίνει το επίπεδο της παραταξιακής ευθύνης ας ανοηταίνει και ας ασχημονεί αλλά δεν με αγγίζει», είπε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς το ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: «Αν το ΠΑΣΟΚ είναι το παλιό και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός το νέο, τότε αλίμονο στη χώρα». Και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προωθεί τον εκχυδαϊσμό, τον εκφασισμό και τον «εκτσογλανισμό», όπως χαρακτηριστικά είπε, του δημόσιου βίου.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη» επαναλαμβάνοντας ότι με την τακτική του «δημιουργεί συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου».

Αιχμές αλλά και νέα πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας όσα λέγονται για την προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ, αναφέρθηκε στη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ, τον «μόσχο τον σιτευτό της κυβέρνησης, όπως είπε, μαζί με την οποία το ΠΑΣΟΚ συγκροτούσε τον προοδευτικό κυβερνητικό πόλο.

Αναφέρθηκε επίσης στο πως συνάπτονται οι προγραμματικές συμφωνίες και στους χρονικούς περιορισμούς που τίθενται από το Σύνταγμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το Σύνταγμα επιτάσσει διαδικασία διερευνητικών εντολών μόλις εννέα ημερών, άρα δεν υπάρχει ο χρόνος για διαδικασίες του τύπου του μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας. Ένας προγραμματικός διάλογος, είπε, πρέπει να ξεκινήσει πριν τις εκλογές.

Τόνισε επίσης ότι μια προγραμματική συμφωνία πρέπει να έχει τρεις ενότητες. Την κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, την ιδεολογία των αξιών και τους θεσμούς και την εξωτερική και αμυντική πολιτική, όπου χρειάζεται εθνική συναίνεση. Και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι όλα αυτά τα υπονομεύει.

Θετικός για τους 58

Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε και πάλι θετικά στην πρωτοβουλία των «58» λέγοντας ότι οι συντελεστές της έχουν απευθύνει πρόσκληση για έναν προωθημένο και έντιμο διάλογο, επειδή αναγνωρίζουν ότι «μπορείς να είσαι στην κυβέρνηση και να είσαι Κεντροαριστερός».

Και σπεύδοντας να καθησυχάσει όσους εμμέσως χρεώνουν στην πρωτοβουλία των 58 προσπάθεια «άλωσης» του ΠΑΣΟΚ είπε: «Κανείς δεν αμφισβήτησε, και αν το έκανε κάποιος το έκανε από λάθος ή από κεκτημένη ταχύτητα, τα σύμβολα, το όνομα και η υπόσταση του ΠαΣοΚ».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ