Τρείς νέοι "Χριστόδουλοι"


Του ∆ημήτρη Κουνιά

Τα "πνευµατικά παιδιά" του µακαριστού Αρχιεπισκόπου...







βγαίνουν δυναµικά µπροστά.

Ανήκουν και οι τρεις στη νέα γενιά µητροπολιτών, που αναδείχθηκαν επί εποχής του µακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, συµµετέχοντας από την πρώτη στιγµή της χειροτονίας τους στη στενή «ιερή» οµάδα που τον στήριζε στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.

 Σήµερα, δείχνουν να ακολουθούν τα χνάρια του «πνευµατικού» τους πατέρα, όχι µόνο στον τοµέα του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου, το οποίο στις εκκλησιαστικές επαρχίες τους είναι πλούσιο, αλλά και στις παρεµβάσεις τους.

Πρόκειται για τους µητροπολίτες ∆ηµητριάδος Ιγνάτιο, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιµο και Πατρών Χρυσόστοµο, οι οποίοι το τελευταίο διάστηµα φαίνεται να έχουν ανοίξει τον βηµατισµό τους, µιλώντας από άµβωνος για την οικονοµική κρίση και τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υιοθετούν αιχµηρές εκφράσεις για τους κυβερνώντες, την τρόικα, αλλά και την οικονοµική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είναι τρεις ιεράρχες µε καλές σπουδές, µεγάλο κοινωνικό έργο, αγαπητοί στους πιστούς και επικοινωνιακοί, οι οποίοι είναι πιθανόν στο µέλλον να παίξουν ενισχυµένο ρόλο», αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα εσωτερικά της Ιεραρχίας.

 Η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, µετά την ανάδειξη του κ. Ιερώνυµου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, πέρασε σε πιο «ήρεµες εποχές», δεδοµένης της ιδιοσυγκρασίας του ίδιου. Οι παρεµβάσεις του Προκαθηµένου της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι ήπιες -αν και ουσιαστικές-, κάτι όµως που προβληµατίζει αρκετούς εντός της Ιεραρχίας, οι οποίοι θεωρούν ότι η Εκκλησία πρέπει αυτή τη δύσκολη περίοδο να έχει δυναµικό λόγο, ώστε να συσπειρώνει δίπλα της τους πολίτες που δοκιµάζονται. Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να κινούνται οι τρεις µητροπολίτες, καλύπτοντας εκ των πραγµάτων το κενό που άφησε η απουσία των ηχηρών παρεµβάσεων του µακαριστού Χριστόδουλου.

∆ΗΜΗΤΡΙΑ∆ΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

«Πείνα αξιών και ουσίας»

«Ο µακαριστός Χριστόδουλος σφράγισε τη ζωή µας. Στις µέρες µας όλο και περισσότεροι τον επιζητούν, γι’ αυτό προσπαθούµε να φανούµε αντάξιοι των όσων διδαχθήκαµε και παραλάβαµε από εκείνον», δήλωσε προ ηµερών ο κ. Ιγνάτιος.

 ∆εν είναι τυχαίο ότι λίγο καιρό µετά έδειξε πως δεν φοβάται να επικρίνει το πολιτικό σύστηµα για τα χαρακτηριστικά του. «Επειδή πολλές φορές στην Ελλάδα µέτρησαν µικροκοµµατικά συµφέροντα, ανθρώπινες φιλοδοξίες ή και ιδεολογικές απόψεις, µε την έννοια µιας µονοµανίας, αυτό µας βάζει σε κίνδυνο. ∆εν είναι µακριά η περίοδος που ζήσαµε διαφορετικά καφενεία», ανέφερε πρόσφατα.

 Ο µητροπολίτης στις παρεµβάσεις του ασκεί κριτική και στους πολίτες που πίστεψαν ότι το ∆ηµόσιο είναι η χώρα της επαγγελίας: «Ο Ελληνας έπαψε να ζει µε µύθους. ∆εν θεωρεί πλέον ως το καλύτερο αποκούµπι το ∆ηµόσιο. Αναζητά µια αληθινή εργασία». «∆ιεθνείς ανακατατάξεις, λάθη δεκαετιών µάς αναγκάζουν να προσαρµόζουµε τη ζωή µας σε νέα οικονοµικά δεδοµένα», υποστηρίζει δηµοσίως, σηµειώνοντας ότι «την ώρα που οι παλαιότεροι µας διαβεβαιώνουν πως η ιστορία αυτού του τόπου γνώρισε παρόµοιες ή και µεγαλύτερες δυσκολίες, αντιλαµβανόµαστε πως δεν διαθέτουµε ψυχικά και πνευµατικά αποθέµατα προκειµένου να σταθούµε στα πόδια µας και να χτίσουµε ένα καλύτερο µέλλον». Ολα αυτά, αναφέρει, µας έχουν οδηγήσει σε «πείνα αξιών, πείνα νοήµατος ζωής, πείνα ουσίας στις ανθρώπινες σχέσεις».

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

Κηρύγµατα γεµάτα νόηµα

Ο κ. Ανθιµος εστιάζει τις πολιτικές του παρεµβάσεις στο µείζον πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής του και το οποίο δεν είναι άλλο από τη λαθροµετανάστευση. Από άµβωνος µιλά για την επιτακτική ανάγκη χάραξης «εθνικής στρατηγικής για τη Θράκη» και την παράλληλη ανάδειξη της περιοχής σε κόµβο ενεργειακής ανάπτυξης, ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαµψη της χώρας, ενώ ζητά την επικράτηση της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, αλλά και την απόδοση ευθυνών σε όσους έβλαψαν τους θεσµούς και κατ’ επέκταση την κοινωνία. «Η ατιµωρησία ενός εγκλήµατος ισούται µε το ίδιο το διαπραχθέν έγκληµα και προκαλεί εκρήξεις και αλυσιδωτές συνέπειες», ανέφερε πρόσφατα σε κήρυγµά του ο δυναµικός µητροπολίτης.

 Ο ίδιος δεν διστάζει να µπαίνει µπροστά και σε διαµαρτυρίες τοπικών φορέων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πρωτοστατεί στις αντιδράσεις κατά της µεταφοράς του καζίνο Θράκης στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριµένη προοπτική ως εσχάτη και ανήθικη. «Να µη µας κοροϊδεύουν και να µη µας πετάνε τέτοια ξεροκόµµατα προκειµένου να µας δελεάσουν για να βγάλουν αυτοί χρήµατα», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Ανθιµος. Σηµειώνεται ότι ο άγιος Αλεξανδρουπόλεως, ακολουθώντας το παράδειγµα του µακαριστού Χριστόδουλου, προχωρά και αυτός σε κάποιες έξυπνες πρωτοβουλίες, όπως όταν διένειµε στα στρατόπεδα της Αλεξανδρούπολης το ιερό βιβλίο της Αγίας Γραφής µε χακί εξώφυλλο.

ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

«Αν χρειαστεί, θα θυσιαστούµε»

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολη Πατρών στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα µαζί µε τον µουσικοσυνθέτη Σταµάτη Σπανουδάκη, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσµου.

 Ωστόσο, µεγαλύτερη ήταν η αίσθηση από την επίθεση του µητροπολίτη Χρυσόστοµου κατά του πολιτικού συστήµατος. «Είµαστε ορθόδοξοι χριστιανοί και Ελληνες, έτοιµοι να θυσιαστούµε αν χρειασθεί για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα µας. ∆εν θα αφήσουµε στα χέρια των ξένων αυτή τη χώρα», είπε όλο νόηµα, µε τους συγκεντρωµένους να χειροκροτούν θερµά. «Μέχρις εδώ το παραµύθι µε το οποίο θέλησαν κάποιοι δωσίλογοι να µεγαλώσουν τα παιδιά µας τα τελευταία χρόνια», συνέχισε και πρόσθεσε: «Τι κι αν βάλθηκαν κάποιοι τα τελευταία χρόνια να γκρεµίσουν αυτά τα ιδανικά; Εµείς έχουµε τον δικό µας τρόπο να κάνουµε µαθήµατα στα παιδιά µας. Εχουµε το τραγούδι µας, τη µουσική µας, την ψυχή µας, την αγάπη µας στους ήρωές µας». Σηµειώνεται πως στις αρχές Σεπτεµβρίου ο ίδιος είχε αποστείλει επιστολή στον υφυπουργό Παιδείας, Κώστα Γκιουλέκα, καλώντας την κυβέρνηση να υψώσει τη φωνή της «έναντι όλων εκείνων οι οποίοι θέλουν µια Ελλάδα φάντασµα του εαυτού της», αλλά και να αποµονώσει τις «θρασύτατες φωνές που εξέρχονται από ανθέλληνες, οι οποίοι ως προβατόσχηµοι λύκοι επί τόσα έτη καταστρέφουν αυτόν τον τόπο, αγωνιζόµενοι µε µένος εναντίον της πίστεώς µας, της γλώσσας µας, της ιστορίας µας».