Επιδιώκουν συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών


Οι επικεφαλής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία ελπίζουν να ...









συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο κόσμο σους δρόμους του Κιέβου σήμερα στο πλαίσιο των πιέσεων προς τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς τον οποίο κατηγορούν ότι απέρριψε την εμπορική σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προστρέχοντας στο ρωσικό άρμα.

Η νέα ογκώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση στη μακρά αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς και της αντιπολίτευσης. Η αντιπαράθεση έχει προκαλέσει φόβους για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων που συνορεύει με τέσσερις χώρες της ΕΕ και είναι η κύρια οδός διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη .

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν επιθυμούμε να ζούμε σε ένα αστυνομικό κράτος . Θέλουμε να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο κράτος και θα το πετύχουμε αυτό», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης που κατηγορεί τον Γιανούκοβιτς ότι θέλει να γυρίσει το ουκρανικό ρολόι πίσω στο σοβιετικό παρελθόν.

Ο ύψους 2 μέτρων Κλίτσκο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία, που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο ως "ένας εθνικός ηγέτης σε κατάσταση αναμονής", κάλεσε όλους τους Ουκρανούς να υποστηρίξουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρα τους και να συνταχθούν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (1000 GMT ) . « Η διαμαρτυρία μας είναι ειρηνική, αλλά θα ασκήσει πίεση σε αυτήν την κυβέρνηση, έτσι ώστε οι απαιτήσεις μας να ικανοποιηθούν», είπε .

Περίπου 350.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε παρόμοια διαδήλωση την περασμένη Κυριακή , μία ημέρα αφότου οι δυνάμεις της αστυνομίας βιαιοπράγησαν κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων σε μια επιχείρηση καταστολής που έτυχε της καταδίκης από τις δυτικές κυβερνήσεις.

 Η Ρωσία θεωρεί την Ουκρανία χώρα ζωτικής στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της με τη Μόσχα να διατείνεται ότι έχει επιτύχει μια συμφωνία με την οποία η Ουκρανία αποκτά φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο και ενδεχομένως πιστώσεις σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουκρανία χρειάζεται απολύτως εξωτερική βοήθεια για να καλύψει τους απειλητικούς λογαριασμούς του φυσικού αερίου και την αποπληρωμή του χρέους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ