«Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν είναι οι υπάλληλοι τόσο διεφθαρμένοι,...
σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά όσο στην υπερχρεωμένη Ελλάδα», γράφει η γερμανική Handelsblatt.
«Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα η διαφθορά δεν είναι τόσο αχαλίνωτη όπως στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας. Η υπερχρεωμένη χώρα είναι και πάλι πίσω από όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Τρίτη στο Βερολίνο.
Όπως και να έχει, όμως, η Ελλάδα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατέχει την 80ή θέση ανάμεσα σε 177 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η Γερμανία βρίσκεται με 78 βαθμούς στη 12η θέση. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες από πλευράς διοίκησης είναι η Δανία κι η Νέα Ζηλανδία και οι δύο χώρες συγκέντρωσαν 91 βαθμούς. Τις τελευταίες θέσεις μοιράστηκαν όπως και πέρυσι το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα κι η Σομαλία με 8 βαθμούς.
Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ισπανία. Μετά από μια σειρά σκανδάλων στους κύκλους του κυβερνώντος κόμματος και της βασιλικής οικογένειας, η χώρα έχασε 10 βαθμούς και συγκέντρωσε 59 πόντους, καταλήγοντας στην 40ή θέση.
Έτσι, η Ισπανία κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από όλες τις χώρες μαζί με το Μάλι, Γκάμπια, Γουινέα-Μπισσάου και τη Λιβύη. Μόνο η Συρία κατόρθωσε να τις 'ξεπεράσει' εξ αιτίας του εμφυλίου πολέμου.
Ο δείκτης καθορίζει πόσο διεφθαρμένη είναι η δημόσια διοίκηση σε μια χώρα. Βασίζεται σε μελέτες και εκτιμήσεις ειδικών από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς με τις χώρες να κατατάσσονται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Transparency International, ο αριθμός των περιπτώσεων διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν να δώσουν μία σαφή εικόνα. Στηρίχητκαν στο πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι εισαγγελείς, τα δικαστήρια ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας στην αποκάλυψη της διαφθοράς».