Η έρευνα αυτή θα αφορά είτε τους εκπροσώπους...
μεγάλων πολυεθνικών, είτε μικρότερες εταιρείες γερμανικές, ρωσικές, γαλλικές, σουηδικές που σύναψαν εξοπλιστικά προγράμματα με την Ελλάδα
Δέκα εξοπλιστικά προγράμματα και οκτώ πρόσωπα που διακίνησαν μίζες εκατομμυρίων σε πρώην υπουργούς, επιχειρηματίες και μέλη επιτροπών, μπαίνουν στο στόχαστρο των ανακριτών Γ. Μάλλη και Γ. Σταυρόπουλου , μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του πρώην αναπληρωτής Διοικητής Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα
Στην πολυσέλιδη απολογία του, ο πρώην αναπληρωτής Εξοπλισμών, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για μίζες εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστκά:
«Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεων μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο».
"Πήρα τόσες πολλες μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες" , φέρεται να είπε, δίνοντας λεπτομέρειες που αναμένεται να προκαλέσουν νέο γύρο εξελίξεων γύρω από την προμήθεια εξοπλιστικών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντώνης Κάντας παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με 1, 7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος Λέοπαρντ. Πρόκειται για μία από τις τρεις συμβάσεις που μαζί με τα Κορνέτ και τα υποβρύχια. οι διαδικασίες για την υλοποίηση τους άρχισαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και είτε υπεγράφησαν είτε συνεχίστηκαν ως option επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.
Όπως φέρεται να είπε ο κ. Κάντας, κάποια στιγμή πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων. Φεύγοντας άφησε πίσω του ένα...σακβουαγιάζ. Όταν ο Αντώνης Κάντας τον πήρε τηλέφωνο για να του πει για την τσάντα που είχε ξεχάσει, εκείνος του είπε "είναι για σένα". Όταν το άνοιξε είπε ότι περιείχε 600.000 ευρώ!
Επίσης, μίλησε για ένα κομβικό πρόσωπο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, απόστρατο αξιωματικό, αντιπρόσωπο γερμανικής εταιρείας από τον οποίο ομολογεί ότι έλαβε μίζα 1, 5 εκατ ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα (υποβρύχια και τα Astrad).
Τέλος , ο κ. Κάντας κατονόμασε τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες εταιρείες διακίνησης μαύρου χρήματος με την υπόθεση της Siemens.
Σε δήλωσή τους οι συνήγοροί του Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας ανέφεραν πως ο κ. Κάντας «έκανε την αρχή, ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι με επιστροφή χρημάτων και συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας».
Ο Αντώνης Κάντας έχει μπει στο στόχαστρο για μίζα 3 εκατ. € που φέρεται να πήρε για αντιαρματικό σύστημα του στρατού, του οποίου η προμήθεια φέρεται να συνεχίστηκε και μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.
Η κατάθεση του κ. Κάντα έδειξε τις διαδρομές της μίζας για τις υποθέσεις των υποβρυχίων και των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ, αλλά και μικρότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων που έτρεξαν την δεκαετία του 2000 και τώρα η Δικαιοσύνη θα περάσει από ενδελεχή έλεγχο όλες τις εταιρείες που συνεργάστηκαν με το υπουργείο Άμυνας τα τελευταία χρόνια.
Η έρευνα αυτή θα αφορά είτε τους εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών, είτε μικρότερες εταιρείες γερμανικές, ρωσικές, γαλλικές, σουηδικές και σχετίζονται με άρματα μάχης, συστήματα αντιαρματικά, ραντάρ, τορπίλες, πυροβόλα όπλα, συστήματα αερομεταφοράς, οπλικά και αντιαεροπορικά και τους αντιπροσώπους τους.
Εκτός από ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα ακολουθήσει και ερευνά του ΣΔΟΕ στις εδώ εγκατεστημένες εταιρείες τους.
Ο κατηγορούμενος, φέρεται να υποστηρίζει ότι «θεωρεί απίθανο, αφού πήρε αυτός να μην πήραν και οι ... από πάνω και οι ..από κάτω μαύρα χρήματα», ωστόσο φαίνεται να περιορίζει την αναφορά του αυτή, στην ιεραρχία του υπουργείου Άμυνας μόνο για το διάστημα που πολιτικός προϊστάμενος του, ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με Διευθυντή Εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο.