Καθυστερήσεις παίζουν οι υπουργοί για κινητικότητα και απολύσεις


Δεν προωθούν την αξιολόγηση για να επιτευχθεί ο στόχος 4.000 απολύσεων στο Δημόσιο.









Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και αμέσως μετά συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Σε κατάσταση συναγερμού θέτει το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός με στόχο την ταχεία επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, καθώς μεθαύριο Πέμπτη, σε συνεδρίαση του EuroWorking Group, θα εξεταστούν τόσο η επίτευξη των προαπαιτουμένων για τη δόση του ενός δισ. όσο και ο βαθμός προόδου της κυβέρνησης στα υπόλοιπα κεφάλαια του Μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ενοχλημένος με τις καθυστερήσεις αρκετών εκ των υπουργών του, ειδικά στο ζήτημα της κινητικότητας και των απολύσεων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η ήδη δυσχερής διαπραγματευτική θέση της χώρας και να χάνεται διαπραγματευτικό κεφάλαιο για ζητήματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και, ούτως ή άλλως, θα γίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον πρώτο κύκλο κινητικότητας - απολύσεων, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, εξαντλήθηκε κάθε όριο, και οι τελευταίοι 700 εκ των 12.500 διαθεσίμων πιστοποιήθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στον προγραμματισμό για τις απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 εντός του 2013. Αρκετοί εκ των υπουργών δεν έχουν απαντήσει στις σχετικές επιστολές του αρμόδιου υπουργού Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ που εποπτεύουν και από τα οποία θα αναζητηθούν, μαζί με όσους αποχωρήσουν από τα ΕΑΣ, οι προς απόλυση εργαζόμενοι.

Στον απόηχο της συμφωνίας Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο για ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου έναντι της επίτευξης συμβιβασμού στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, ο πρωθυπουργός είχε, χθες, μακρά συνεργασία με τους Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση ενώ, την ίδια στιγμή, οι κ. Δημ. Σταμάτης και Κυρ. Μητσοτάκης διαμόρφωναν την ατζέντα για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει σήμερα στις 18:00. Αμέσως μετά, αναμένεται τετ α τετ μεταξύ των κ. Αντ. σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς θα πρέπει να σχηματοποιηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας για τα ΕΑΣ και, κυρίως, να οριστικοποιηθεί το πλάνο για τις απολύσεις προκειμένου να παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την Πέμπτη.

Πηγές του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούσαν χθες ότι εις ό,τι αφορά τη δόση του Σεπτεμβρίου η Αθήνα είναι καθ’ όλα έτοιμη, ενώ διεμήνυαν ότι ο στόχος των 4.000 απολύσεων ώς τον Δεκέμβριο θα καλυφθεί από τους περίπου 700 που αναμένεται να αποχωρήσουν από τα ΕΑΣ καθώς και από το λουκέτο στο ΤΕΟ και άλλα, μικρά, ΝΠΙΔ του Δημοσίου.

Ωστόσο, το αγκάθι των απολύσεων μοιάζει να είναι αυτό που απασχολεί λιγότερο τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Διότι τα, κατά τ’ άλλα, «διαρθρωτικά» μέτρα της άρσης προστασίας πλειστηριασμού της α΄ κατοικίας και των ομαδικών απολύσεων είναι αυτά που απειλούν με σοβαρή κρίση την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται κάθετα αρνητικό σε οποιαδήποτε νέα παρέμβαση ως προς το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Επισήμως, την ίδια στάση τηρεί και η ηγεσία του υπ. Εργασίας, ωστόσο, στο παρασκήνιο αναζητούνται τρόποι χαλάρωσης του ισχύοντος πλαισίου.

Αντιδράσεις καταγράφονται και στις δύο Κ.Ο. σχετικά με όσα προτείνει η τρόικα ως προς τους πλειστηριασμούς. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση όσων ζητεί η τρόικα θα είχε ως αποτέλεσμα οι σημερινές ενστάσεις των βουλευτών να μετατραπούν σε κίνημα καταψήφισης της διάταξης από το σύνολο της πράσινης Κ.Ο.