Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα φάρμακα σε εκρηκτικό κλίμα


Υπερψηφίσθηκε η τροπολογία για τα φάρμακα.











 Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ψηφοφορία πήραν μέρος 206 Βουλευτές.

«Ναι» ψήφισαν 164 Βουλευτές, «όχι» 72 και παρών δήλωσαν 10.

Πάντως δημιούργηθηκε μεγάλη ένταση για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει ξεχωριστά για κάθε άρθρο. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό με αποτέλεσμα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που ψήφιζαν να λένε ότι ψηφίζουν τα 4 από τα 5 άρθρα της τροπολογίας και καταψηφίζουν το άρθρο 5, ενώ ο ψηφοσυλλέκτης να δηλώνει ότι ψηφίζουν «όχι» σε όλη την τροπολογία.

Σε ανακοίνωσή τους λίγο αργότερα, βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως «η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική, εφόσον αυθαιρέτως στην συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας».

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αφού ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, τονίσε πως η ψηφοφορία είναι νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής.

Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της τροπολογίας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η διαδικασία είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς οι βουλευτές εξαναγκάζονται να πουν ή ναι σε όλα ή όχι σε όλα. Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ ότι τεχνηέντως κατέθεσε την πρόταση ονομαστικής.

«Εμείς δεν ψηφίζουμε τιμές Σαμαρά ή τιμές Τσίπρα. Τις μειώσεις των φαρμάκων τις έκανε το ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για να σκεπάσει αυτό που γίνεται, έφτασε στο σημείο να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής».

Ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε τον λόγο και με παρέμβασή του κάλεσε τον υπουργό Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη για όσα έχει πει σε βάρος του κ. Κουρουμπλή.

Οι φωνασκίες ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ανέβει στο βήμα για να προεδρεύσει την ώρα της ψηφοφορίας και να καλέσει τους βουλευτές να μη δημιουργούν τεχνητή ένταση. «Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για διαδικαστικό θέμα» επέμεινε ο κ. Μεϊμαράκης όταν βουλευτές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν να απαντούν ότι ψηφίζουν τα άρθρα 1,2,3 και 4 της τροπολογίας, όχι στο άρθρο 5 της ίδιας τροπολογίας, και οι ψηφολέκτες να γράφουν “όχι στην τροπολογία”.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

- Η μέγιστη τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων που διατηρούν την πατέντα τους (on patent) ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι μέγιστες αυτές τιμές αναθεωρούνται τακτικά προς τα κάτω. Η ρύθμιση αυτή επί της ουσίας διατηρεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλίζονται από τις οι χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης τους. Αυξήσεις δεν θα επιτρέπονται αλλά μόνον μειώσεις τιμών. Θα υπάρξει εξοικονόμηση που θα φτάσει συνολικά στα 76 εκατομμύρια ευρώ σε ό,τι αφορά την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ από την συγκεκριμένη ρύθμιση.

 - Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μετά την λήξη της πατέντας (off patent), εφόσον γι’ αυτά υπάρχει γενόσημο που κυκλοφορεί, μειώνονται αυτόματα είτε στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία, είτε στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είναι χαμηλότερος του 50%. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει γενόσημο που να κυκλοφορεί η τιμή πέφτει στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάταξη εφαρμόζεται για τα φάρμακα μετά το 2012, ενώ για τα υπόλοιπα (πριν την 1/1/2012) θα εφαρμοστούν οριζόντιες μειώσεις τιμών με υπουργική απόφαση.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη εφαρμόζεται μετά το 2012 διότι συνολικά τα φάρμακα αυτά είναι 2.500 και δεν δύναται ο ΕΟΦ να ανταποκριθεί στο διοικητικό βάρος της έρευνας τιμών σε 28 χώρες. Για τα φάρμακα αυτά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2013 εκτιμάται στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ και 198 εκατομμύρια ευρώ στα Νοσοκομεία.

 Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεσοσταθμικά μείωση τιμών 15% το πρώτο εξάμηνο του 2014 και 7,5% το δεύτερο εξάμηνο για τα φάρμακα των οποίων έληξε η πατέντα μετά το 2012. Επίσης, θα υπάρξει μείωση 15% για τα φάρμακα που έληξε η πατέντα πριν το 2012 με υπουργική απόφαση. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα υπάρξει συνολικά εξοικονόμηση που θα φτάσει στα 176 εκατομμύρια ευρώ από την δαπάνη των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ. Με την ίδια υπουργική απόφαση θα προστατεύονται τα πολύ φθηνά φάρμακα.

-      Η μέγιστη τιμή των γενόσημων φαρμάκων ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του  οποίου έχει λήξει η περίοδος προστασίας, από 80% που είναι σήμερα. Η μείωση δηλαδή στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων που κυκλοφόρησαν μετά το 2012 θα είναι στο 18,5%. Τα φάρμακα που κυκλοφόρησαν πριν το 2012 θα υποστούν οριζόντιες μειώσεις στις τιμές τους. Για τα φάρμακα αυτά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2013 εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ και 210 εκατομμύρια ευρώ για τα Νοσοκομεία. Ωστόσο, με υπουργική απόφαση προβλέπεται προστασία των πολύ φθηνών φαρμάκων.

 -      Οι καθορισμένες τιμές αντιπροσωπεύουν τις μέγιστες θεσπισμένες τιμές και οι φαρμακευτικές εταιρείες δύνανται να προσφέρουν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή,  τιμές χαμηλότερες, οι οποίες στη συνέχεια  γίνονται εφαρμοστέες  με ένα συμπληρωματικό δελτίο τιμών. Αυξήσεις τιμών δεν επιτρέπονται κατά τις αναθεωρήσεις των τιμών, εκτός από τις περιπτώσεις που αφορούν διορθώσεις.

 -      Μετά την τιμολόγηση τους, τα νέα γενόσημα φάρμακα εντάσσονται αυτόματα στο λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων (θετική λίστα). Τα νέα πρωτότυπα φάρμακα (on patent) δεν εντάσσονται αυτομάτως στη θετική λίστα, αλλά μετά από αξιολόγηση των κλινικών και οικονομικών δεδομένων τους και σύμφωνα με τις υφιστάμενες κείμενες διατάξεις.

 -      Αυξάνεται από 9% σε 11% το rebate (επιστροφή χρημάτων) για τον ΕΟΠΥΥ στα μοναδικά   φάρμακα (κυρίως on patent) και επαναπροσδιορίζονται οι επιστροφές όγκου με τρόπο ώστε να διπλασιάζονται.