«Προειδοποιητικές» επιστολές σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που δεν...
έχουν πληρώσει δόσεις του φόρου εισοδήματος ή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έχει αποστείλει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, προειδοποιώντας τους ότι... έρχονται κατασχέσεις.
Στην ηλεκτρονική επιστολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καλείται ο οφειλέτης να τακτοποιήσει τα χρέη του στην Εφορία και προειδοποιείται για κατασχέσεις
Στην ηλεκτρονική επιστολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καλείται ο οφειλέτης να τακτοποιήσει τα χρέη του στην Εφορία και προειδοποιείται για κατασχέσεις
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης μέσω των επιστολών τούς ενημερώνει για τις οφειλές, τους καλεί εντός 15 ημερών να τις τακτοποιήσουν και για το τέλος φυλάει το καλύτερο. Γνωστοποιεί στους φορολογουμένους πως ανά πάσα στιγμή η Εφορία μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αποτελούν για το οικονομικό επιτελείο μια τεράστια δεξαμενή για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ασκούνται πιέσεις στους πολίτες για να εξοφλήσουν τα χρέη τους ή να μπουν σε ρύθμιση.
Το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει μαζεμένες οι φορολογικές υποχρεώσεις. Φόρος εισοδήματος, φόροι στην ακίνητη περιουσία (έκτακτο τέλος και ΦΑΠ), τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας αποτελούν «βουνό» για χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία υπό το βάρος της κρίσης και της δραστικής περικοπής των εισοδημάτων αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία.
Για να αποφύγουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο ή όσοι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση».
Κάθε οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση για το σύνολο των χρεών του ακόμη κι αν μέρος αυτών δεν έχει ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμο.
Πιο αναλυτικά, στις επιστολές που έχει αποστείλει ο κ. Θεοχάρης γίνεται αρχικά αναφορά στην οφειλή. «Σας υπενθυμίζουμε ότι, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, εκκρεμούν οφειλές σας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια προτρέπει τους φορολογουμένους να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μέσα σε 15 ημέρες από την έκδοση της ειδοποίησης που έλαβαν.
Τους ενημερώνει δε πως, εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ όλα τα σχετικά έγγραφα, μέσα στην προθεσμία των 15 ημερών.
Σε περίπτωση που έχουν ήδη τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τους ζητά να αγνοήσουν την επιστολή.
Να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2.594.366 φυσικά πρόσωπα είχαν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 22,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών ποσό 875,19 εκατ. ευρώ είχε υπαχθεί σε ρύθμιση.
Το ασφυκτικό πρέσινγκ αποδίδει καρπούς
Την τακτική του «ασφυκτικού πρέσινγκ» προς τους οφειλέτες του Δημοσίου, που τα στοιχεία δείχνουν ότι αποδίδει καρπούς για τα δημόσια ταμεία, ακολουθεί απαρέγκλιτα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης.
Μάλιστα κατά τακτά χρονικά διαστήματα ζητά ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών στις εφορίες και αποστέλλει νέες επικαιροποιημένες ηλεκτρονικές επιστολές προς τους υπόχρεους υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Το δόγμα τής «πάση θυσία» αύξησης των εσόδων για τη διασφάλιση του δημοσιονομικού πλεονάσματος είναι αυτό που υπαγορεύει στον κ. Θεοχάρη τις αυστηρές προειδοποιήσεις για ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων.
Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι λεκτικές απειλές έγιναν πράξη με αποτέλεσμα οι εντολές κατασχέσεων να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη ειδικά τους τελευταίους μήνες.
Στις επικρίσεις ότι σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας δεν μπορεί το Δημόσιο να απειλεί οφειλέτες, ο γ.γ. απαντά ότι όσοι βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία μπορούν να προσφύγουν στις
Εφορίες και να ζητήσουν ρύθμιση.