Τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την...
αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ανέπτυξε στους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, στη διάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη που διοργανώθηκε την Τρίτη στο Παρίσι.
Συνολικά 24 ηγέτες, ανάμεσά τους η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, απάντησαν στην πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ και βρέθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Μεταξύ των απόντων ήταν ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Πρωθυπουργός συνοδεύθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
«Η Ευρώπη θα επισπεύσει τις προσπάθειες που καταβάλει για να δώσει ένα τέλος στην απόγνωση εκατομμυρίων άνεργων νέων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κλείνοντας τη διάσκεψη.
«Ταχύτητα, αλληλεγγύη και ποιότητα» είναι το τρίπτυχο της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, υπογράμμισε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της διάσκεψης, ο Ολάντ.
Η συνέντευξη δόθηκε από κοινού με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία κατά το τρέχον εξάμηνο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.
«Χρειαζόμαστε κοινή δράση για την ανεργία των νέων»
Νωρίτερα, στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε έμφαση στην «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει φθάσει την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».
«Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων, για διαφορετικούς λόγους» είπε ο Πρωθυπουργός για να τονίσει ότι «χρειαζόμαστε όμως κοινή δράση».
Στη συνέχεια ανέπτυξε τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη και που τιτλοφορούνται «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και«Εγγυήσεις για τη Νεολαία».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα επιτευχθεί πλήρης εφαρμογή και των δύο προγραμμάτων από τον Ιανουάριο του 2014.
Οσον αφορά στον νομοθετικό τομέα, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο θεσμό της «μαθητείας», μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα με το οποίο ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία, τόνισε.
Σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
«Θέτουμε σε εφαρμογή θεσμικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των τάσεων στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εκτιμήσουμε μελλοντικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο», εξήγησε ο έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για το «Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης» που επίσης απαιτεί η Ευρώπη για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τη συνεργασία δε της Task Force, ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του πλάνου αυτού, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και νέα εργαλεία όπως η «Κοινωφελής Εργασία» και τα προγράμματα «Voucher».
«Πέρα όμως και πάνω από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις αναγκαίες κυκλικές πρωτοβουλίες», είπε ο Πρωθυπουργός, «χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους».
«Αυτό προϋποθέτει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στις προσεχείς δεκαετίες», τόνισε και κατέληξε με την αισιοδοξία ότι «το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά».
Ολάντ: Θα επισπεύσουμε τις προσπάθειές μας
«Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον μιας γενιάς που έχει επηρεαστεί από τη χρόνια ανεργία», είπε ο Ολάντ ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, όπου έκανε ειδική αναφορά στην αρχική πρωτοβουλία της Άνγκελας Μέρκελ για την πρώτη διάσκεψη για την ανεργία των νέων, τον περασμένο Ιούλιο στο Βερολίνο.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση μετρά πλέον 5,6 εκατ. νέους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν «να κινηθούν τάχιστα», πρόσθεσε ο Ολάντ, ανακοινώνοντας ότι στις αρχές του Ιανουαρίου θα αποδεσμευτούν δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και η εκπαίδευση των νέων.
Ο Ολάντ, επισήμανε ότι ο στόχος της συνάντησης ήταν να εκτιμηθούν τα μέσα που είναι πλέον στη διάθεση των κρατών, να μελετηθούν μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί με επιτυχία σε κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να μεταφερθεί η εμπειρία και αλλού και να κινητοποιηθούν όλα τα ποσά που είναι δυνατόν.
Υπογράμμισε ότι η ατζέντα έχει συμπιεσθεί ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στην ερχόμενη διετία και έκανε λόγο για τρεις προτεραιότητες όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος "Εγγύηση για την Νεολαία":
***Την επιμόρφωση, ώστε να εξασφαλισθεί για τους νέους η κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση για τα επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο.
***Την ένταξη στην απασχόληση, ιδιαίτερα για τους νέους που έχουν δυσκολίες και για μεγάλο διάστημα απομακρυσμένοι από την αγορά εργασίας.
***Την δημιουργία απασχόλησης και την διευκόλυνση της σύστασης επιχειρήσεων από τους νέους μέσω απλούστευσης των προϋποθέσεων και της μείωσης της γραφειοκρατίας.
«Η μεγάλη πρόκληση είναι να ενεργήσουμε γρήγορα» είπε ο Ολάντ και πρόσθεσε ότι η απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο είναι ότι «όλες οι χώρες που έχουν καταθέσει (στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τα εθνικά σχέδια για το πρόγραμμα "Εγγύηση για τη Νεολαία" θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα προβλεπόμενα κονδύλια από την 1η Ιανουαρίου 2014».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι παρά τα φαινόμενα στη Γαλλία και τις τελευταίες ταραχές που κλυδωνίζουν τη χώρα, «έχει ήδη επιτευχθεί η αναστροφή της καμπύλης της ανεργίας των νέων Γάλλων (κάτω των 25 ετών) γι' αυτό θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση» προκειμένου να πετύχει την ανατροπή της καμπύλης ανεργίας γενικά για την οποία έχει επανειλημμένα δεσμευθεί.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «αποτελεί εθνική ευθύνη» η αντιμετώπιση και η μείωση της ανεργίας. Αναγνώρισε όμως ότι το «μέλλον της Ευρώπης σχεδιάζεται μέσα από τις προοπτικές που προσφέρουμε στους νέους».
Αναφέρθηκε στα "δίκτυα" επαφών ανάμεσα στους υπουργούς που διαμορφώνονται γύρω από την όλη δραστηριότητα για την δημιουργία του νομικού πλαισίου για τις διοικητικές υπηρεσίες, τα δίκτυα ανεύρεσης εργασίας και ενός οδικού χάρτη ώστε να εφαρμοσθούν οι καλύτερες μέθοδοι που έχουν ήδη δοκιμασθεί σε ορισμένες χώρες.
Η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι «είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν τις θέσεις απασχόλησης και όχι η πολιτική», σημείο το οποίο δεν βρήκε σύμφωνη τη Λιθουανή πρόεδρο, η οποία αντιθέτως εκτίμησε «ότι είναι δυνατή η δημιουργία θέσεων εργασίας από τους νέους για τους νέους, εφόσον οι πολιτικοί θέτουν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες προϋποθέσεις».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του η νέα αυτή συνάντηση κορυφής για τους νέους ήταν «υψίστης σημασίας» κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι την ερχόμενη εβδομάδα το ΕΚ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2014.
Σχετική αισιοδοξία για το 2014 εξέφρασαν και οι Ευρωπαίοι πρόεδροι Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα μπορούσε να φθάσει το 1%.
Συντονισμός των κρατών-μελών για άμεση απορρόφηση των κεφαλαίων
Στόχος της διάσκεψης ήταν ο συντονισμός των κρατών-μελών για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και άμεση απορρόφηση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και αυτό μέσα στην ερχόμενη διετία 2014- 2015.
Κατά τις εκτιμήσεις της γαλλικής Προεδρίας τα κεφάλαια αυτό θα μπορούσαν να φθάσουν συνολικά τα 40- 45 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat του περασμένου Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ενωση αριθμεί 5,5 εκατ. ανέργους κάτω των 25 ετών, εκ των οποίων 3,5 εκατ. στις χώρες της ευρωζώνης.
Ο μέσος όρος ανεργίας στην ευρωζώνη είναι 24,1% με την Ελλάδα και την Ισπανία να έχουν τα πρωτεία, καθώς και οι δύο ξεπερνούν το όριο του 55% (Ελλάδα 57,3 Ισπανία 56,5).
«Δεν πρόκειται να εγκαινιαστούν νέες πρωτοβουλίες αλλά να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέσα τίθενται σε εφαρμογή και ότι η πολιτική βούληση είναι επιβεβαιωμένη για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την προσεχή διετία», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Πριν από έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να θέσουν σε εφαρμογή πολύ στοχευμένα μέτρα για να εξαλείψουν την ανεργία των νέων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Συνολικά, μέσω διαφόρων εισφορών, αναμένεται να δαπανηθούν 40 με 45 δισεκατομμύρια ευρώ για τριετή περίοδο.
Στο επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών, η ΕΕ καθιέρωσε την αρχή της «εγγύησης για τη νεολαία» ορίζοντας ότι κανένας νέος της Ευρώπης δεν θα μείνει περισσότερο από τέσσερις μήνες χωρίς μια προσφορά θέσης εργασίας ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.