Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ το 2013 - αύξηση ΑΕΠ 0,6% το 2014
Σημαντικότερα στοιχεία αυτής της αναστροφής είναι:
*Η μετάβαση από μια πορείας ύφεσης 6 ετών σε –αναιμική έστω- ανάπτυξη 0,6% το 2014. Για φέτος το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 4%.
*Η εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό. Ηδη, το 2013 προβλέπεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού , πριν ενάμιση μόλις μήνα.
Αυτό είναι και το ισχυρό όπλο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό στο 1,6% του ΑΕΠ ή 2,956 δις ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από τη δέσμευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
*Η μικρή έστω προβλεπόμενη υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας από το 25,5% που προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο φέτος στο 24,5% το 2014.
*Ο μικρός περιορισμός του δημοσίου χρέους από το 178,2% φέτος στο 177,8% το 2014.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που-για πρώτη φορά, μετά από 5 χρόνια- δεν ενσωματώνει νέα μέτρα, αν εξαιρέσουμε τον ΕΝΦΙΑ, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ακίνητα. Ωστόσο, αυτό το «καλό νέο» ίσως είναι προσωρινό, καθώς η τρόικα δεν εχει ακόμη δώσει τη συγκατάθεσή της στα μεγέθη του και η διαπραγμάτευση, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες για το δημοσιονομικό κενό του 2014 ίσως οδηγήσει στην τροποποίησή του, με την προσθήκη ανάλογων μέτρων.
Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας δεν δίστασε να θυμίσει ότι και η Ελλάδα απ την πλευρά της περιμένει την αρωγή των εταίρων της για την ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.
Επιπλέον, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Aναφορικά, εξάλλου, με τη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος, από την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, (το 70% της υπέρβασης ή 568,4 εκατ. ευρώ φέτος), ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την τρόικα, τον Απρίλιο.
Αναλυτικότερα, τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2014 είναι τα εξής:
*Το έλλειμμα της Γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,3 δις ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ , κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι η δραματική πορεία αποκλιμάκωσης του ελλείμματος ξεκίνησε όταν αυτό ειχε φτάσει-το 2009- στο 15,8% του ΑΕΠ.
*Τα φορολογικά έσοδα προβλέπονται στα 45,6 δις ευρώ από 44,4 δις ευρώ φέτος , δηλαδή θα πληρώσουμε 1,2 δις ευρώ φόρους ή 2,8% παραπάνω . Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην πάταξη της φοροδιαφυγης , καθώς και στο νέο φόρο παραμονής και πλόων και στο φόρο υπεραξίας ακινήτων σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Για φέτος, η μαύρη τρύπα των εσόδων, δηλαδή η απόκλιση έναντι του στόχου, διαμορφώνεται σε 413 εκατ. ευρώ , αν αφαιρεθούν οι επιστροφές εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών.
Εξάλλου, ο προϋπολογισμός επισημαίνει το μεγάλο λάθος που πληρώσαμε όλοι με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς οδήγησε, εκτός των άλλων σε απώλεια εσόδων κατά 536 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,1 δις ευρώ. Οσον αφορά τα έσοδα από τον ΦΠΑ της εστίασης, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά ο κ.Σταϊκούρας επεσήμανε με νόημα ότι στο συνολικό πακέτο των «εισπράξεων ΦΠΑ λοιπών προϊόντων», στον οποίο ανήκουν και τα έσοδα από ΦΠΑ εστίασης, θα είναι πάνω από το στόχο κατά 161 εκατ. ευρώ.Κι αυτό ενώ μόνο από τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης είχε υπολογισθεί ότι θα έπεφταν κατά 140 εκατ. ευρώ.
*Γι΄αποδοχές και συντάξεις δεν προβλέπεται να δοθεί ούτε ένα ευρώ λιγότερο ή περισσότερο από φέτος και η σχετική δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 17,723 δισ. ευρώ. Πάντως, οι δαπάνες για αποδοχές θα είναι μειωμένες λόγω του περιορισμού των προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών και του αριθμού των συμβασιούχων, ενώ αντίθετα, οι δαπάνες για συντάξεις θα είναι αυξημένες λόγω αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων.
*Οι καταναλωτικές δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 443 εκατ. ευρώ η 18,7%.
*Τα συνολικά έσοδα του κοινωνικού προϋπολογισμού προβλέπονται αυξημένα κατά 569 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αύξησης των εισπραττόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Είναι το επίμαχο μέγεθος που η τρόικα δεν εχει ακόμη αποδεχθεί, καθώς το θεωρεί υπεραισιόδοξο.
*Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους , η δαπάνη θα φτάσει τα 24,9 δις ευρώ , ένας εφιάλτης που δημιουργεί και την ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από την τρόικα. Σημειώνεται ότι φέτος η σχετική δαπάνη ήταν πολύ μικρότερη, 12,7 δις ευρώ, ενώ χαμηλότερα θα διαμορφωθεί και το 2015.
Επίσης, για τόκους θα πληρωθούν 6,150 δις ευρώ.
*Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι 6,8 δις ευρώ έναντι 6,650 φέτος. Όμως, το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που δημιούργησαν οι αλλαγές στο σχέδιο του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, μειωμένο κατά 200 εκατ. ευρώ , σε σχέση με το στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι και το προβλεπόμενο ποσό του ΠΔΕ για το 2013.