Του Νίκου Χρυσολωρά
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η τρόικα προς το παρόν επιμένει...
για πρόσθετα μέτρα της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε κατηγορηματικά την ύπαρξη σημαντικού δημοσιονομικού κενού και υπογράμμισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί.
Πρόσθετα («διορθωτικά») δημοσιονομικά μέτρα της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ απαιτεί για το 2014 η τρόικα, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», λόγω προεξοφλούμενων υπερβάσεων στις κοινωνικές δαπάνες, υστέρησης στα προσδοκώμενα οφέλη από την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και της χαμηλής εισπραξιμότητας του νέου φόρου που θα αντικαταστήσει το λεγόμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Το ποσό αυτό προκύπτει, μάλιστα, ακόμη και ύστερα από την αξιολόγηση των αντεπιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς, καθώς η αρχική εκτίμηση της τρόικας ήταν ότι τα επιπλέον μέτρα για τη νέα χρονιά θα πρέπει να ανέλθουν σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ.
Την ύπαρξη «σημαντικού» δημοσιονομικού κενού το 2014 επιβεβαίωσε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκιοργκ Ασμουσεν, λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Ασμουσεν απηύθυνε μάλιστα αυστηρότατη σύσταση στην κυβέρνηση της Αθήνας να «κάνει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία τώρα έχει διακοπεί».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι «υπάρχουν ανοικτά δημοσιονομικά ζητήματα» για την Ελλάδα, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε νούμερα, παραπέμποντας στην αποστολή της τρόικας.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει «σημαντικό» δημοσιονομικό κενό, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας έχει επιτύχει εντυπωσιακή από κάθε άποψη δημοσιονομική προσαρμογή.
Καθ’ ύλην αρμόδιες κοινοτικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Κ» αναγνωρίζουν μεν τις επιδόσεις της χώρας μας στο δημοσιονομικό μέτωπο, αλλά επισημαίνουν ότι υπάρχουν και αστοχίες που καθιστούν αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να επιτευχθεί το αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται και να αρχίσει η αποκλιμάκωση του χρέους.
Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με την τρόικα, δεν θα είναι «οριζόντιου χαρακτήρα», αλλά «στοχευμένες περικοπές δαπανών».
Πέραν των μέτρων για το 2014 και της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας που έχει διακοπεί, εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων ώστε να εκταμιευθεί το υπόλοιπο, ύψους ενός δισ. ευρώ, από τη δόση που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τα περισσότερα ζητήματα βαίνουν προς επίλυση και εφόσον η τρόικα αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για την τύχη των ΕΑΣ, τότε μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εκταμιευθεί το υπόλοιπο της δόσης.
Κατόπιν τούτου, το υπόλοιπο του Ελληνικού Προγράμματος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του EFSF/ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Το ποσό αυτό αναμένεται να εξαντληθεί το επόμενο καλοκαίρι και με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, αναζητούνται τρόποι κάλυψης του «χρηματοδοτικού κενού» που δημιουργείται έως το 2016. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, τόνισε χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2014, εφόσον φυσικά έχει στο μεταξύ ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σε 10,5 με 10,8 δισ. και μπορεί να καλυφθεί «χωρίς τρίτο πρόγραμμα και χωρίς να απαιτείται επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές». Η χώρα μας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει καταθέσει σχετικές τεχνικές προτάσεις στους εταίρους μας, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της χωρίς νέο δάνειο.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη μετακύλιση των εγγυητικών ομολόγων που είχαν εκδοθεί για τις τράπεζες της χώρας μας το 2009, τη λήψη «ισοδύναμων» μέτρων με τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους (ANFAs), αλλά και ενδεχομένως τη χρήση αδιάθετων κεφαλαίων από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε χθες ότι «δεν υπάρχει υποστήριξη στο Eurogroup για το ενδεχόμενο “κουρέματος”, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης».
Την έμμεση, αλλά ουσιαστική, ελάφρυνση του δημοσίου χρέους διεκδικεί και η Ελλάδα, υπογράμμισε χθες ο κ. Στουρνάρας, έχοντας καταθέσει μάλιστα δικές της εισηγήσεις στους εταίρους μας.