Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι εάν τα συναισθήματα και ο έντονος τρόπος που τα εκφράζουν τα σκυλιά, αποτελούν...
ένα μηχανισμό άσκησης πειθούς για να πάρουν αυτό που θέλουν από τον άνθρωπο, ή είναι πραγματικά.
Για να το διαπιστώσουν ένας τρόπος υπήρχε: να κοιτάξουν βαθιά, στις εγκεφαλικές δομές του σκύλου και να δουν εάν υπάρχουν ομοιότητες με τις δομές του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Χρησιμοποιώντας μαγνητικό τομογράφο, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εμορι στη Ατλάντα, κατάφεραν να μάθουν όχι μόνο εάν το σκυλί έχει συναίσθημα όμοιο με του ανθρώπου, αλλά και να το προσδιορίσουν.
Για την ακρίβεια, μελετώντας τα συμπεράσματα της μελέτης του ο δρ Γκρέγκορι Μπερνς ανέφερε πώς «Και τα σκυλιά είναι άνθρωποι».
Για να καταφέρουν να έχουν σωστά αποτελέσματα, οι ειδικοί εκπαίδευσαν σκύλους να μπαίνουν ξύπνιοι στον μαγνητικό τομογράφο. Κανονικά τα ζώα υποβάλλονται σε αναισθησία, προκειμένου να μην κινούνται μέσα στον κλειστό κλωβό του τομογράφου.
Εντούτοις, όταν τα σκυλιά κοιμούνται, δεν φαίνονται στην εξέταση εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως είναι η αντίληψη ενός γεγονότος ή το συναίσθημα.
Η χαρτογράφηση των εγκεφάλων των σκύλων, έδειξε πώς όταν τα σκυλιά όταν έχουν συναισθηματικές μεταβολές, υπάρχει δραστηριότητα στον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου τους.
Η εγκεφαλική αυτή δομή και σε σκυλιά και σε ανθρώπους, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό υποδοχέων δομαπίνης, κάτι που αυξάνει τη συναισθηματική αντίδραση ακόμη και σε στιγμιαία ερεθίσματα.
Για παράδειγμα, η δραστηριότητα στον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου του σκύλου, αλλά και του ανθρώπου, αυξάνουν τη στιγμή που βλέπουν (τα σκυλιά μυρίζουν και πριν δουν), το αφεντικό τους ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.
«Η δυνατότητα να βιώνουμε θετικά συναισθήματα όπως είναι η αγάπη και η αφοσίωση, σημαίνει ότι τα σκυλιά έχουν επίπεδο ευαισθησίας που μπορεί να συγκριθεί με αυτό των παιδιών», αναφέρει ο Μπερνς σε άρθρο του στους Νιου Γιόρκ Τάιμς.
πηγή: tanea.gr