Το έντερο δεν είναι απλώς ένας ...
σωλήνας που χωνεύει το φαγητό.
Οι επιστήμονες το αποκαλούν "δεύτερο εγκέφαλο", γιατί μέσα του ζουν τρισεκατομμύρια βακτήρια που επηρεάζουν την υγεία μας, την ενέργεια, ακόμα και τη διάθεσή μας.
Το χειρότερο τρόφιμο για το έντερό σου είναι το υπερεπεξεργασμένο junk food, δηλαδή συνδυασμός από τηγανιτά, trans λιπαρά, ζάχαρη και πρόσθετα.
Παραδείγματα:
Fast food τύπου burger + πατάτες τηγανιτές με λάδια που ξαναχρησιμοποιούνται.
Γλυκά βιομηχανικά -ντόνατς, μπισκότα με υδρογονωμένα λιπαρά-.
Αναψυκτικά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.
Αυτά σκοτώνουν τα "καλά" βακτήρια του μικροβιώματος, τρέφουν τα "κακά" που προκαλούν φλεγμονές, επιβαρύνουν την πέψη, κάνοντας φουσκώματα, δυσπεψία και διάρροιες και μακροπρόθεσμα αυξάνουν τον κίνδυνο για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδεις νόσους ή ακόμα και μεταβολικά προβλήματα.
Με λίγα λόγια, αν έπρεπε να βάλουμε μια "κόκκινη κάρτα" στο έντερο, αυτή θα πήγαινε σε τηγανιτά, ζάχαρη και επεξεργασμένα λιπαρά.
Αντίθετα, οι φίλοι του εντέρου είναι τα προβιοτικά -γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο- και τα πρεβιοτικά -φυτικές ίνες από λαχανικά, όσπρια, φρούτα-.
Αυτά τρέφουν το μικροβίωμα και κρατούν την ισορροπία.