Αυξάνονται τα κρούσματα Covid. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε ;


Αυξητική τάση παρουσιάζει ο ...

αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω Covid, με τη θετικότητα επίσης να μεγαλώνει. 

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από τις 8 μέχρι τις 14 Ιουλίου, συνεχίζει να καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με ανοδική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία. 

Ειδικότερα, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 669 (σημειώνεται πως ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 464 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226). 

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 12. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν έξι και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν δύο.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17, ενώ καταγράφηκαν 26 θάνατοι.

Τι λένε οι ειδικοί

Παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, οι ειδικοί παραμένουν καθησυχαστικοί. Η νέα παραλλαγή FLiRT έχει μεν υψηλή μεταδοτικότητα, έχει όμως ελαφριά συμπτωματολογία.

Όπως επισημαίνουν, ο κορονοϊός είναι ακόμη παρών, ενώ πλέον δεν υπάρχει καμία ανόσια (από τον εμβολιασμό ή πρότερη νόσηση). Εξάλλου οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού διαφεύγουν της ανοσίας. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις. Εντούτοις μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Τα παραπάνω σε συνάρτηση με την περίοδο των διακοπών κάνουν τους ειδικούς να αναμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ερχόμενες εβδομάδες. Τονίζουν πάντως πως πλέον είναι αναμενόμενο ο κορονοϊός να έχει περιόδους έξαρσης και ύφεσης.

Τονίζεται πως η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα κύρια συμπτώματα των νέων παραλλαγών περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και καταβολή, πονόλαιμος, μυαλγίες και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια.

Όταν όμως πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα και με ασθενές ανοσοποιητικό, συστήνουν μεγάλη προσοχή και να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. 

Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.