Για ποιους λόγους έχουμε έξαρση βίας στα σχολεία


Η έξαρση της βίας στα ...

σχολεία αποτελεί ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που απασχολεί εκπαιδευτικούς, γονείς και κοινωνιολόγους. 

Οι λόγοι που συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση είναι ποικίλοι και αλληλοσυνδεόμενοι.

Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι της αύξησης της βίας στα σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία του American Psychological Association.

Τα παιδιά που εκφοβίζουν συχνά το κάνουν για να νιώσουν ανώτερα ή για να αποκτήσουν αποδοχή και δημοτικότητα. Τα συναισθήματα ζήλιας και η ανάγκη να υποβαθμίσουν τη "διαφορετικότητα" των άλλων επίσης συμβάλλουν.

Επιπλέον, η έκθεση σε βία μέσω των ΜΜΕ και των βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να καλλιεργήσει μια κουλτούρα αποδοχής της βίας. Αυτή η επιρροή ενισχύεται σε περιβάλλοντα όπου η βία θεωρείται ως αποδεκτός τρόπος επίλυσης διαφορών.

Η ψυχολογική υγεία των μαθητών είναι επίσης καθοριστική. Παιδιά που έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα ή έχουν αναπτύξει ψυχολογικές διαταραχές μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε επιθετικές συμπεριφορές. 

Πολλοί "νταήδες" δε διαθέτουν την ικανότητα να κατανοούν τα συναισθήματα ή τις προοπτικές των άλλων, με αποτέλεσμα να μη νιώθουν τύψεις ή ενοχές για τις πράξεις τους. Αυτό συχνά σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές που μπορεί να έχουν.

Τέλος, η έλλειψη κατάλληλων προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης στα σχολεία καθιστά δύσκολη τη διαχείριση τέτοιων συμπεριφορών. Η εκπαίδευση των δασκάλων για την αναγνώριση και την παρέμβαση σε περιπτώσεις βίας είναι κρίσιμη.