Τι κερδίζουμε αν τρώμε τα μικρά ψάρια με κόκαλα


Και ποιος δεν έχει ακούσει τη ...

γιαγιά και τον παππού, να λέει μη καθαρίζεις τον γαύρο, φάτο με τα κόκαλα...

Και φαίνεται πως οι επιστήμονες συμφωνούν με τους παππούδες και τις για τις γιαγιάδες αφού ιαπωνική έρευνα δείχνει πως τα κόκαλα από τα μικρά ψάρια είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Public Health Nutrition, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση ολόκληρων των ψαριών με μικρό μέγεθος, μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητος και έχει θεαματικά αποτελέσματα στη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Τα κόκαλα των μικρών ψαριών είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη Α και η πρακτική κατανάλωσής τους είναι συνηθισμένη στην Ιαπώνια εδώ και αιώνες. Μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι ένας σημαντικός λόγος που έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής.

"Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. 

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών, συγκεκριμένα, ψαριών στην υγεία", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Chinatsu Kasahara. 

"Έδειξα ενδιαφέρον για το θέμα, επειδή συνήθιζα να τρώω μικρά ψάρια από την παιδική μου ηλικία και τώρα ταΐζω τα παιδιά μου με αυτές τις τροφές", πρόσθεσε.