Μπορούν οι σκύλοι να καταλάβουν τα ανθρώπινα συναισθήματα ;


Όποτε έκλαιγα, οι ...

σκυλίτσες μου, έρχονταν και έβαζαν το κεφάλι τους στην αγκαλιά μου και με έγλυφαν στο πρόσωπο. 

Το έκαναν μόνο οι σκυλίτσες μου ή οι σκύλοι να καταλάβουν πραγματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η απάντηση είναι ναι. Ο Attila Andics, στην Ερευνητική Ομάδα Συγκριτικής Ηθολογίας MTA-ELTE στη Βουδαπέστη, παρότρυνε 11 σκύλους να ξαπλώσουν σε μαγνητικό τομογράφο για 10 λεπτά τη φορά. 

Ενώ οι σκύλοι άκουγαν περίπου 200 αποσπάσματα από ανθρώπινες φωνές, φωνές σκύλων, γαβγίσματα και περιβαλλοντικά βουητά, οι ερευνητές εξέτασαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Διαπίστωσαν ότι όταν άκουσαν τα άλλα σκυλάκια του να φωνάζουν, μια συγκεκριμένη περιοχή στον εγκέφαλό τους ενεργοποιήθηκε. Η περιοχή είναι συγκρίσιμη με αυτή που έχουν οι άνθρωποι, στην οποία γεννιούνται σπινθήρες όταν ακούτε τον ήχο του δικού σας είδους.

Και όταν άκουσαν φωνές ανθρώπων και σκυλιών, οι νευρώνες σε μια μικρή περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, πίσω από το αυτί, πήραν φωτιά. Αυτό το σημείο νευρώνων στον εγκέφαλο των σκύλων είναι παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων που είναι γνωστό ως "περιοχή φωνής". 

Στους ανθρώπους, αυτή η περιοχή βοηθά στην κατανόηση της συναισθηματικής πρόθεσης του ομιλητή, βοηθώντας μας να κάνουμε διάκριση μεταξύ σαρκασμού και αηδίας, για παράδειγμα. Στους σκύλους, αυτή η περιοχή ανταποκρίνεται στο συναίσθημα που υπάρχει στις φωνές. 

Δεν τους βοηθά να καταλάβουν τις λέξεις, αλλά μάλλον τους επιτρέπει να αποκρυπτογραφήσουν τα συναισθήματα, έτσι κατανοούν την ευτυχία και τη λύπη.

Τα σκυλιά δεν έχουν απλώς μια περιοχή ανάλογη με τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. "Όταν κοιτάξατε πώς ανταποκρίνονται τα σκυλιά σε συναισθήματα από ήχους, μοιάζει πολύ με το πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι", είπε ο Andics στο NPR.

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν επίσης στοιχεία για τα συμφραζόμενα. "Για παράδειγμα, όταν γελάτε, "Χα χα χα", το γέλιο έχει σύντομα, γρήγορα κομμάτια", είπε ο Andics. "Αλλά αν κάνετε τα κομμάτια μακρύτερα, "Χαααα, χαααα, χαααα", αρχίζει να ακούγεται σαν κλάμα ή γκρίνια. Σε αυτό είναι που δίνουν προσοχή οι άνθρωποι αλλά και οι σκύλοι".