Τα σκάνδαλα που σόκαραν το πανελλήνιο τη δεκαετία του `90


Η δεκαετία του '90 στην ...

Ελλάδα ήταν μια περίοδος γεμάτη αλλαγές και γεγονότα που σημάδεψαν την κοινωνία. Ανάμεσα στις οικονομικές αναταράξεις και τις πολιτικές ανακατατάξεις, η χώρα αντιμετώπισε μερικά από τα πιο σοκαριστικά σκάνδαλα στην ιστορία της.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά

Ξεκίνησε το 1989 και είχε σοβαρές επιπτώσεις τη δεκαετία του '90. Το Σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο το οποίο κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή ως στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990. 

Παράλληλα σηματοδότησε, κυρίως, τον αγώνα για τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε. και των τραπεζών. Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου υπήρξε ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς, πλην όμως ενεπλάκησαν σ΄ αυτό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Το 1999, το ελληνικό χρηματιστήριο γνώρισε μια απίστευτη άνοδο που ακολουθήθηκε από μια εξίσου εντυπωσιακή κατάρρευση. Πολλοί μικροεπενδυτές, παρασυρόμενοι από τις υποσχέσεις για γρήγορα κέρδη, έχασαν τα χρήματά τους, ενώ αποκαλύφθηκαν πρακτικές χειραγώγησης των μετοχών. 

Το σκάνδαλο αυτό άφησε βαθιά σημάδια στην ελληνική οικονομία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών 

Τον Απρίλιο του 1993, ο υπάλληλος του ΟΤΕ, Χρήστος Μαυρίκης καταγγέλλει για πρώτη φορά στα ΜΜΕ ότι είχε παγιδεύσει κατ’εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη , στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τόσο τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και μία σειρά πολιτικών προσώπων. 

Τον Ιανουάριο του 1994 το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην κυβέρνηση και συνέστησε προανακριτική επιτροπή, όπου παραπέμφθηκαν ο Κων.Μητσοτάκης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη.