Η απότομη προσγείωση του "41%": Οι λόγοι που η ΝΔ κατέγραψε θεαματική πτώση στις ευρωεκλογές


Σε σοκ βρίσκονται τα ...

στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς η ΝΔ μπορεί να παραμένει το πρώτο κόμμα η σημαντική πτώση των ποσοστών της ωστόσο στις ευρωεκλογές, έχει δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό  σκηνικό ενώ προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην Πειραιώς. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπιασε τον στόχο που είχε βάλει για αυτή την εκλογική αναμέτρηση -το 33%- ενώ παράλληλα  κανένα από τα διλλήματα  με τα οποία ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τους πολίτες για να τον ψηφίσουν, δεν πέρασε. 

Η ακυβερνησία, ο κίνδυνος να φρενάρει η ανάπτυξη, ο φόβος του νέου μνημονίου και της χρεοκοπίας της χώρας, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην όλη διαδικασία. Οι πολίτες εμφανίστηκαν να αδιαφορούν για  όλα αυτά και προτίμησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση. Ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

…Χωρίς αντίπαλο

Στην πραγματικότητα το κυβερνών κόμμα αγωνίστηκε μόνο του – χωρίς αντίπαλο – και ήρθε δεύτερο από τη στιγμή που τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο δεν έκαναν και χθες την διαφορά. Αθροιστικά μπορεί για πρώτη φορά τα δύο κόμματα να πλησίασαν το πόστο της ΝΔ αυτό ωστόσο δεν σημαίνει τίποτα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ακόμα πολύ μακριά απ’ οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας. 

Η ΝΔ έχασε χιλιάδες ψηφοφόρους μόλις σε ένα χρόνο, ενώ απώλεσε περισσότερες από 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα γαλάζια στελέχη σε μία πρώτη ανάλυση που έκαναν για τους λόγους  που η ΝΔ έχασε τόσες μονάδες έλεγαν ότι:

Κατ’ αρχήν σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε στην όλη ιστορία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Δεν είναι μόνο η παντελής απουσία του όλη την προεκλογική περίοδο, είναι και το γεγονός ότι η κ. Λατινοπούλου σε συνέντευξη της ανέφερε ότι με τον τρόπο του, την βοηθάει ο Αντώνης Σαμαρας. 

Το καμπάνακι και ο Σαμαράς

Η αναφορά αυτή χτύπησε το καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου όμως εκ του αποτελέσματος ήταν ήδη αργά. 

Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός με την τακτική της αποστασιοποίησης έστειλε στην πραγματικότητα ένα κομμάτι ψηφοφόρων στα μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. 

Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς επανάληψη είχε αναφερθεί όλο το τελευταίο διάστημα στις διαφωνίες που είχε σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και τα ελληνοτουρκικά. 

Προφανώς με την στάση του ο Μεσσήνιος πολιτικός έδειξε τα δόντια του στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ που απείχαν επηρεάστηκαν από τον Αντώνη Σαμάρα. 

Την ίδια στιγμή παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ – το τελευταίο διάστημα – διεμήνυαν προς την Πειραιώς ότι φτάνει με το… ΠΑΣΟΚ. Φτάνει δηλαδή το κεντροδεξιό άνοιγμα, καθώς η ΝΔ είχε χάσει την φυσιογνωμία της. 

Προφανώς η αντίδραση αυτή συνδέεται με μία γενικότερη  δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ΝΔ για μία σειρά από κινήσεις του πρωθυπουργού, η οποία εκδηλώθηκε στην …ασφαλή κάλπη των ευρωεκλογών. 

Παράλληλα η ακρίβεια και τα Τέμπη έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην όλη ιστορία καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται  να επιμένει ότι  έχει κάνει ότι μπορεί  για να αντιμετωπίσει  την καθημερινότητα των πολιτών. 

Για το ζήτημα των Τεμπων  οι πολίτες δεν έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ότι μπορεί προκειμένου να λάμψη η αλήθεια και να δικαιωθούν οι οικογένειες των νεκρών. 

Μήνυμα ελήφθη…

Ο πρωθυπουργός πάντως χθες εμφανίστηκε μετά τα αποτελέσματα να υποστηρίζει ότι έχει λάβει το μήνυμα. Απέδωσε πάντως την ήττα του στο γεγονός ότι προεκλογικά έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την καθημερινότητά τους και την ακρίβεια. 

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το κόμμα του δεν έφτασε στον στόχο που είχε θέσει και πρόσθεσε: "Σέβομαι την επιλογή τους είτε εκφράστηκε με πρωτοφανή αποχή και με επιλογή μικρότερων σχημάτων… Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε ώστε να βαδίσουμε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη".

"Σημειώνω ότι στη Γαλλία και στη Γερμανία κραταιά κυβερνητικά κόμματα υποχώρησαν ενώ στην Ελλάδα η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη" είπε ο πρωθυπουργός.

"Οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής πριν το 2027. Από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Όπως η Ελλάδα του 2024 είναι καλύτερη από το 2019 έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι καλύτερη από τη σημερινή".