Ποια ημερομηνία ιδρύθηκε το νέο ελληνικό κράτος ;


Όλοι ξέρουμε ...

πολύ καλά πότε είναι η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης, όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον του τουρκικού ζυγού. 

Όμως γνωρίζουμε πότε, μετά το πέρας αυτής της επανάστασης, ιδρύθηκε το νέο ελληνικό κράτος;

Η άγνωστη στους περισσότερους ημερομηνία αυτή ήταν η 3η Φεβρουαρίου του 1830. Ήταν η ημέρα που υπεγράφη το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας του νέου Ελληνικού κράτους, γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

Το υπέγραψαν η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία, μια διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος, το οποίο τότε θα βρισκόταν νότια της συνοριακής γραμμής που σχημάτιζαν οι ποταμοί Σπερχείος και Αχελώος.

Από το 1828 ήδη, πρώτος κυβερνήτης του νεοελληνικού κράτους ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, πράγμα που επικυρώθηκε και στο Πρωτόκολλο του Λονδίνου. 

Ωστόσο, το πολίτευμα που οριζόταν για την Ελλάδα ήταν η ελέω θεού μοναρχία, οπότε η εξουσία του Καποδίστρια ουσιαστικά καταργήθηκε. Κάτι που μπορεί να έδωσε μια καλή δικαιολογία για την δολοφονία του τον επόμενο χρόνο.

Ως μονάρχη οι τρεις μεγάλες δυνάμεις, επέλεξαν τον πρίγκιπα Λεοπόλδο της Σαξονίας - Κόμπουρκ και Γκότα, που αργότερα έγινε βασιλιάς του Βελγίου, που εν τέλει δεν δέχθηκε τη θέση.

Τελικά στον θρόνο, ανέβηκε ο 17χρονςο Όθωνας της Βαυαρίας, συνοδευόμενος από τους αντιβασιλείς μέχρι να ενηλικιωθεί. Σε αυτά τα χρόνια, οι αντιβασιλείς φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά, τον Πλαπούτα κ.α.

Η Μεγάλη Βρετανία διαφωνούσε με την επιλογή του μονάρχη, αλλά όλοι τελικά συμφώνησαν, διότι δεν ήθελαν το κράτος αυτό να είναι πλήρως ανεξάρτητο, αλλά ένα ελεγχόμενο κρατίδιο που θα συνόρευε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή.