Όλοι οι ηγέτες της Ομάδας ...
των Επτά (G7) συμφώνησαν σήμερα ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας (Βραζιλία και Βολιβία κυρίως) θα πρέπει να λάβουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Πραγματοποιούνται επαφές από τις αντιπροσωπείες μας με όλες τις χώρες της Αμαζονίας ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε πολύ σαφείς τεχνικές και οικονομικές δεσμεύσεις», είπε στους δημοσιογράφους ο οικοδεσπότης της συνόδου στην Μπιαρίτς της Γαλλίας.
«Η αναδάσωση είναι επίσης απαραίτητη, αλλά υπάρχουν "διάφορες οπτικές" μεταξύ των ηγετών, επειδή όλο το ζήτημα εξαρτάται από τις χώρες της Αμαζόνίας, που εύλογα θεωρούν σημαντική την εθνική τους κυριαρχία», είπε ο Μακρόν.
«Ωστόσο το διακύβευμα στην Αμαζονία γι αυτές τις χώρες και για τη διεθνή κοινότητα, αναφορικά με την βιοποικιλότητα, το οξυγόνο, την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι τέτοιο ώστε θα πρέπει να γίνει αυτή η αναδάσωση», προειδοποίησε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κύριες αιτίες για τις καταστροφικές φωτιές στον Αμαζόνιο είναι η εκτροφή βοοειδών και η καλλιέργεια σόγιας.
Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου είναι οι γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και οδήγησαν στις φωτιές που καταστρέφουν εδώ και εβδομάδες τον παγκόσμιο πνεύμονα πρασίνου.
Οι περισσότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από κτηματίες που αποψίλωναν τη γη τους σε ακατοίκητες περιοχές του τροπικού δάσους. Αρκετές από αυτές, όμως, επεκτάθηκαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Κ»