Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο για το Brexit


Η βρετανική ...
κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, το οποίο θα υποβάλει στο Kοινοβούλιο για να πάρει την έγκριση να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ, ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο για το Brexit.

Υπό τον τίτλο «Σχέδιο νόμου περί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», αυτό το πολύ σύντομο νομοσχέδιο ζητεί από τους βουλευτές να «εξουσιοδοτήσουν την πρωθυπουργό να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ».
Αυτό το «απλό» -όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση- νομοσχέδιο, «το οποίο εξουσιοδοτεί την πρωθυπουργό να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων πριν λάβει τη βασιλική έγκριση πριν από την προθεσμία της 31ης Μαρτίου», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου το οποίο ζητά από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Είπε ότι κατανοεί τις «πιέσεις και τα ζητήματα» που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές των Εργατικών, αλλά ζήτησε να «ενωθούν» γύρω από τα σημαντικά θέματα και να μην μπλοκάρουν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

H απόφαση του Κόρμπιν να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν με βάση την κομματική γραμμή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο στρατόπεδο των Εργατικών.

Η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρουσιάσει το νομοσχέδιο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία το βρετανικό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την έναρξη της διαδικασία του Brexit.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη και τηνΤετάρτη και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 8 Φεβρουαρίου, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Λόρδων -την Άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου- πριν υποβληθεί στη βασίλισσα.

Η Μέι έχει πει ότι εκτός από το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει λεπτομέρειες για το Brexit σε ξεχωριστό έγγραφο.