Γιατί το Χρηματιστήριο σημείωσε εκρηκτική άνοδο


Εκρηκτική άνοδο ...

σημείωσε το ελληνικό χρηματιστήριο με οδηγό της τράπεζες και στη σκιά των πληροφοριών ότι η Ιταλία ετοιμάζεται να ζητήσει δάνειο από τον ESM για τις τράπεζες της. 
Το ΧΑ έκλεισε με άνοδο 2,82% κι έσπασε τα επίπεδα των 640 μονάδων.
Όπως τονίζει  ο Κωνσταντίνος Β. Φέγγος, Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.:

«Τελικά, το δημοψήφισμα στην Ιταλία δεν επηρέασε αρνητικά τις αγορές όπως προεξοφλείτο, θυμίζοντας το ρητό, «αγόρασε (ή πούλα) στη φήμη και πούλα (ή αντίστοιχα αγόρασε) στο γεγονός». Φαίνεται όλοι προεξοφλούσαν πτώση και τώρα αναγκάζονται να αποκαταστήσουν τις θέσεις τους, έστω και με ζημιά.
Στην Ελλάδα, προχωράμε με τα «μνημόνια για πάντα», που όλοι φαίνεται να θέλουν, αλλά και στα οποία όλοι φαίνεται να αντιστέκονται.  Ακόμη περιμένουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όλα τα «καλά» που θα φέρει.  Οι μέχρι τώρα εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, δείχνουν ότι θα δώσουμε πολλά, για να μπορέσει η κυβέρνηση να πανηγυρίσει κάποια επιτυχία.  Αν δεν υπάρξουν ανατροπές, αυτό θα ωφελήσει την αγορά.
Με τις γιορτές μπροστά μας και την προοπτική ενός January effect, οι κίνδυνοι κατάρρευσης των τιμών έχουν περιοριστεί, αλλά παρόλα αυτά, οι επενδυτές πρέπει να είναι υποψιασμένοι, καθώς πλησιάζουμε σημαντικές αντιστάσεις στις 650 και 680 μονάδες, χωρίς ουσιαστικά καλά νέα στην Ελλάδα και με το διεθνές περιβάλλον να βράζει.
Μια διόρθωση γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική στο άμεσο μέλλον. 
Προσωρινά περιμένουμε ουσιαστικά νέα σε όλους τους τομείς που εδώ και πολύ καιρό μας απασχολούν για να κρίνουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση της ανόδου ή και το 2017 θα μας ταλαιπωρήσει.  Αυτά είναι η αξιολόγηση, τα κόκκινά δάνεια, το εργασιακό, το ασφαλιστικό και άλλα γνωστά θέματα.
Η πορεία 
Η υπεραπόδoση του τραπεζικού κλάδου σε σύγκριση με όλους τους άλλους, η συγκέντρωση του 72% του αυξανόμενου τζίρου στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων αποτυπώνουν τον χαρακτήρα των βραχυπρόθεσμων κινήσεων των traders.
Πέραν του τραπεζικού κλάδου η τάση βοηθείται και από το ότι πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν ως επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό της επίτευξης συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση έως τα τέλη Ιανουαρίου, με την 25η να είναι η νέα ημερομηνία- ορόσημο για αρκετούς traders.
Στον τραπεζικό κλάδο υπεραποδίδουν Εθνική (8,9%), Πειραιώς (11%).
Για την Εθνική αντίσταση είναι στα 0,2430 ευρώ (την έχει υπερβεί ελαφρά) και στήριξη στα 0,23 ευρώ με την αγορά να κάνει λόγο για διοικητικές εξελίξεις προς την θετική κατεύθυνση.
Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη με σημαντικές εντολές αγοράς στη μετοχή του ΟΠΑΠ έως τα 8,77 ευρώ, μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών από τα 8,99 ευρώ για τον ΟΤΕ ενώ στα FF Group μετά το μεγάλο πακέτο που είχε αλλάξει χέρια στο πρώτο ημίωρο οι αγοραστές ανέβηκαν μέχρι τα 18,79 ευρώ.
Κινητικότητα σε μετοχές των Jumbo, Μυτιληναίου αλλά και Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ Τέρνα- Ενεργειακή και ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛ.ΠΕ.
Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν Attica Bank, ΑΝΕΜΟΣ, MIG, Intralot, Fourlis.