Δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ελλάδας ο Wolfgang Schaeuble


Ο Γερμανός υπουργός ...


Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια ελληνική χρεοκοπία, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την πολυπόθητη χρηματοδότηση φτάνουν σε οριακό σημείο.

Σε ερώτηση της Wall Street Journal εάν θα επαναλάμβανε τη διαβεβαίωση που έδωσε στα τέλη του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Schaeuble απάντησε ότι «θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ προτού την επαναλάβω υπό τις τρέχουσες συνθήκες».

«Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας άφησε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση» είπε o Γερμανός ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιανουαρίου που έφεραν στην εξουσία μια κυβέρνηση που επιδιώκει να αντιστρέψει πέντε χρόνια επιβεβλημένης λιτότητας και επίπονων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το λιτό γραφείο του στο Βερολίνο, ο Schaeuble δεν έδειξε προθυμία να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις για το "ξεκλείδωμα" της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Χωρίς συμφωνία, το πρόγραμμα θα λήξει σε έξι εβδομάδες, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή από το να εκδηλώσει αδυναμία εξόφλησης του χρέους που ωριμάζει αυτό το καλοκαίρι.

Ξεχωριστά ο Schaeuble απέρριψε τις περισσότερες ιδέες που προτείνουν οι Βρυξέλλες για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η στάση της οποίας απέναντι στην Αθήνα κρίνεται ιδιαίτερα επιεικής από το Βερολίνο, να διατηρήσει το ρόλο της ως ένας από τους τρεις επόπτες της υλοποίησης του προγράμματος, μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

"Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν έχουν την ευθύνη αυτών", είπε. "Η Κομισιόν παίζει το ρόλο της ως ένας από τους τρεις θεσμούς. Αλλά ενεργεί εντός των ορίων της λειτουργίας της".

H WSJ σχολιάζει πως είναι γνωστός για τη σκληρή γραμμή του απέναντι στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Merkel έχει υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική στάση και επιθυμεί να αποφύγει μια ελληνική χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ. Αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι και η Merkel από την πλευρά της θέλει η Ελλάδα να εφαρμόσει αρκετές σκληρές μεταρρυθμίσεις για να δικαιολογήσει στο κοινοβούλιό της την επέκταση της βοήθειας.

Μεταξύ των προτάσεων που απέρριψε ο Schaeuble ήταν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης -κάτι που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν αναπόφευκτο- προτού ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Eνώ η Ελλάδα ενδεχομένως να πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης εάν ολοκλήρωνε επιτυχώς το τρέχον και πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ο Sschaeuble, "η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το πρόγραμμα, δεν καταγράφει πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι και έχει επανειλημμένως πει ότι δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα".

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέρριψε επίσης την τμηματική καταβολή της τελευταίας δόσης σε συνάρτηση με μεταρρυθμιστικά βήματα της Αθήνας. Τέτοιου είδους σχέδια έχουν βυθιστεί στην άρνηση της Αθήνα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τα φορολογικά.

Ο Schaeuble επέμεινε πως τα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά τους έως ότου επιτευχθεί μια συμφωνία που είτε θα εγκριθεί, είτε θα απορριφθεί από το Eurogroup.

"Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών ήταν ανέκαθεν δύσκολες, αλλά πάντα στέφονταν με επιτυχία", είπε ο Schaeuble. "Δεν έχω σκοπό να παρέμβω σε αυτή τη διαδικασία".