Από το ΔΝΤ, στο… Brussels Group


Της Δήμητρας Καδδά

Διπλές διαπραγματεύσεις σε ...


«ενισχυμένο» τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα αλλά και στο Brussels Group, ξεκινά από σήμερα η κυβέρνηση δεσμευόμενη να αποπληρώσει όλους τους δανειστές της, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία συναντήθηκε επί 2,5 ώρες ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για συνάντηση που «εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη».

Ωστόσο, πηγές των δανειστών έκαναν σαφή την ανάγκη να τηρηθεί το καταστατικό του ΔΝΤ που προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για την αποδέσμευση δόσεων. Στελέχη του ΔΝΤ ανέφεραν επίσης ότι δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης της στάσης του Ταμείου, καθώς δεν θεωρείται ότι είναι "άκαμπτη".

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της εις το διηνεκές, και ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε “βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα”. Δήλωσε και ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Γ. Βαρουφάκη να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ.

Περαιτέρω συζητήθηκε «μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα».

Τριπλή δέσμευση σε ΔΝΤ

Αλλά και η κα Λαγκάρντ από την πλευρά της, έλαβε τριπλή δέσμευση από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οποία δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, Ξεκινά με την διαπίστωση ότι «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας». Αναφέρει ότι έλαβε:

* Δέσμευση πως η δόση που οφείλεται στο Ταμείο θα αποπληρωθεί στις 9 Απριλίου.

* Δέσμευση για βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών ομάδων να συνεργαστούν με τις αρχές για την διεξαγωγή της αναγκαίας αξιολόγησης στην Αθήνα (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για αίτημα του ΔΝΤ περί πρόσβασης σε υπουργεία που μένει να φανεί αν έγινε αποδεκτό)

* Δέσμευση για ενίσχυση των πολιτικών συζητήσεων σε επίπεδο Brussels Group αναφέροντας ότι «θα ξαναρχίσουν την Δευτέρα» (σ.σ. από σήμερα, λόγω της διαφοράς ώρας με την Ουάσιγκτον).

Η συνάντηση ξεκίνησε ακριβώς στην 1πμ ώρα Ελλάδας (6μμ ώρα Ουάσιγκτον) και κράτησε 2,5 ώρες

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο του ταμείου για την Ευρώπη Πόλ Τόμσεν ενώ ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης από τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Την Πέμπτη η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει δόση 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ (9/4), υπό ασφυκτικότατες συνθήκες για τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, ενώ μία ημέρα πριν, την Τετάρτη συνεδριάζει το EWG.

Νέα Ραντεβού

Ο κος Βαρουφάκης σήμερα θα συναντηθεί και με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ: με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets (σημ. o Υπουργός Οικονομικών κ. Jack Lew απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές) και με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Σημειώνεται επίσης ότι ΔΝΤ σε λίγες ημέρες (17-19 Απριλίου) διοργανώνει την εαρινή του Σύνοδο, συγκεντρώνοντας την «ηγεσία» των … «θεσμών».

Σενάρια από το ΔΝΤ

Εναλλακτικά σενάρια ανέπτυσσε σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ για την επίσκεψη Βαρουφάκη. Είχαν έναν όμως κοινό παρονομαστή: την θέση του Ταμείου ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ή «χαλάρωσης» της στάσης του, καθώς το Ταμείο δεν θεωρεί ότι τηρεί άκαμπτη θέση. «Υπάρχει καταστατικό και δεν θα το παραβιάσουμε» είναι η θέση του ΔΝΤ όπως την μεταφέρουν στελέχη των δανειστών.

Στο παραπάνω μήκος κύματος, ήταν… καθολικά αρνητική η θέση του ταμείου σε σενάρια για «αιτήματα» που πιθανώς θα μετέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των σεναρίων για τα οποία είχε προδιαμορφωθεί η «θέση» του ταμείου, ήταν πιθανό αίτημα για καταβολή μέρους της χρηματοδότησης χωρίς ολοκλήρωση του ελέγχου, αίτημα να υπάρξει «χαλάρωση» της θέσης του Ταμείου, επιχείρηση γεφύρωσης μέσω Ελλάδας της σχέσης του ΔΝΤ με την ΕΕ ή ακόμη και σενάριο άρνησης πακέτου δόσεων που απομένουν από πλευράς ταμείου.

Τα μνημόνια

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση το 2010 υπέγραψε – και έκτοτε επικαιροποιεί – 2 μνημόνια. Το MOU που συνδέεται με το κοινοτικό σκέλος των δανείων και το MEFP που τελευταία φορά επικυρώθηκε τον Μάιο του 2014 περιλαμβάνοντας ένα.. τσουνάμι μέτρων, πολύ περισσότερων από αυτά του «κοινοτικού» μνημονίου.

Η ελληνική θέση

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν πριν την συνάντηση ότι δεν είναι δυνατό να μην δίδεται επί τόσο καιρό καμία χρηματοδότηση (σ.σ. εκκρεμούν 15 δις ευρώ περίπου από το ΔΝΤ εκ των οποίων τα 7 δις ευρώ περίπου από το 2014). Επίσης άφηναν να εννοηθεί ότι ενώ το κοινοτικό σκέλος είναι πιο «εύκαμπτο» στην αναβολή αποφάσεων για πεδία όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό το ΔΝΤ έχει πιο «σκληρή» στάση, που φάνηκε και στην θέση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Από την πλευρά τους στελέχη του ταμείου επαναλαμβάνουν ότι το καταστατικό του ΔΝΤ δεν αφήνει «πολιτικά» περιθώρια: εξηγούν ότι για να εκταμιευθεί κάθε δόση απαιτείται ολοκλήρωση του ελέγχου, επικαιροποίηση του MEFP μαζί με έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και με πιστοποίηση της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τους προσεχείς 12 μήνες.

Κυβερνητικές πηγές πάντως ανέφεραν πριν από το ραντεβού ότι το αντικείμενο της συνάντησης δεν είναι μόνο η δόση αλλά η γενικότερη «σχέση» με το ΔΝΤ, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει «το συντομότερο δυνατόν» η κυβέρνηση εξηγώντας ότι υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ μέχρι το α’ τρίμηνο του 2016.