Μαξίμου: Να συνεχίσουμε να πληρώνουμε ιδίοις πόροις τις οφειλές μας; Ξεχάστε το


Της Νίκης Ζορμπά

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ...



προανήγγειλε "επίσπευση" της πορείας της διαπραγμάτευσης δια της οδού "Ουάσινγκτον". Το Μαξίμου πάντως, επιμένει, στον αντίποδα του υπουργού του, να δηλώνει ότι δουλεύει ...στο ρελαντί.

Το αφήγημα των τελευταίων 24ωρων πως δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη σύναψη μεταβατικής συμφωνίας, εξακολουθεί και είναι κυρίαρχο σε επίπεδο διαρροών τουλάχιστον από την Κυβερνητική πλευρά, η οποία καταρχήν επιμένει ότι η δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου θα πληρωθεί κανονικά και δεν υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί μετάθεση της αποπληρωμής της.

Λίγες ώρες πάντως πριν από το κρίσιμο τετ α τετ του Γιάνη Βαρουφάκη με την Christine Lagarde, κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να ξεκαθαρίσουν πως ο έλληνας ΥΠΟΙΚ θα καταστήσει σαφές στην επικεφαλής του  ΔΝΤ ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η χώρα να καλύπτει ιδίοις πόροις, τις οφειλές της.

Αυτό θα θέσει , κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Βαρουφάκης στην κ. Lagarde ως πρόθεση της κυβέρνησης για το μέλλον, καθώς στο Μαξίμου είναι κατά πληροφορίες, εξόχως και εν συνόλω ενοχλημένοι για την στάση που τηρεί το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, το αίτημα για τη συνάντηση Βαρουφάκη- Lagarde το υπέβαλε δια τηλεφωνήματος, η επικεφαλής του ΔΝΤ

Επ αυτού, υπουργικό στέλεχος, εξηγούσε: " Δυναμiτίζουν διαρκώς τη διαπραγμάτευση, τηρούν εξαιρετικά σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις τους από την Ελλάδα και όταν τους τίθεται το θέμα της χρηματοδότησης, πετάνε το μπαλάκι στην ...άτεγκτη ΕΚΤ. Το χέρι στην τσέπη αυτοί πάντως δεν το βάζουν".

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι η "οφειλή΄ του ΔΝΤ στη χώρα έως σήμερα αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.

"Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, θα πρέπει να δώσουν και το μερτικό από τη χρηματοδότηση που τους αναλογεί", κατέληξε.

Καμία βιασύνη

Κατά τα λοιπά ,σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός που προβλέπει "λύση" στο τέλος του μήνα, στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, δεν έχει αλλάξει, παρά την δήλωση του Αλ. Φλαμπουράρη περί εσπίσπευσης των ρυθμών της διαπραγμάτευσης.

Ισχύει στο ακέραιο, εξηγούσαν πηγές του Μαξίμου, όσα έχουμε πει σχετικά με την δυνατότητα της χώρας να διατηρήσει τη ρευστότητά της έως και τον Ιούνιο.

Κόντρα

Έγκυρες πληροφορίες πάντως από πηγή με πλήρη γνώση της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, αναφέρουν, ότι στο παρασκήνιο σοβεί κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της χώρας, με αιχμή την εν γένει στάση του Ταμείου καθόλη την πορεία των διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και "Θεσμούς".

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε ως  "εξαιρετικά αντιφατική" την "άτεγκτη" στάση του ΔΝΤ δεδομένης της πρόθεσης να βρεθεί λύση για τη χώρα που έχουν διατυπώσει επανειλημμένως ο B.Obama και ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ, J.Lew.

"Η συνάντηση Βαρουφάκη -Lagarde θα επιδιώξουμε να εκτονώσει συνολικά την καθόλου εποικοδομητική έως σήμερα συνεργασία της χώρας με το IMF", ανέφερε η ίδια πηγή.