Φάκελος χρέος: Η Επιτροπή Αλήθειας ανοίγει τον δρόμο για απόδοση ευθυνών


Για πρώτη φορά...


διατυπώνεται δημοσίως η πιο ριζοσπαστική κριτική του αντιμνημονιακού κινήματος για την υπερχρέωση της χώρας και τη θηλιά των δανειστών

 Αλλεπάλληλα ρεκόρ διεκδικεί η επίσημη πλέον συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του Δημοσίου Χρέους, μετά την πρώτη συνεδρίασή της το τετραήμερο 4 έως 7 Απριλίου 2015 στο κτίριο της Γερουσίας στην Ελληνική Βουλή.

Δεν είναι μόνο πως για πρώτη φορά συγκροτείται επί ευρωπαϊκού εδάφους ανάλογη Επιτροπή με απόφαση προέδρου Βουλής, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να διερευνηθούν και να αμφισβητηθούν και στον αναπτυγμένο καπιταλισμό οι όροι δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσίου χρέους, επιτρέποντας στη συνέχεια τη διαγραφή του.

Είναι επίσης τα διασταυρούμενα πυρά που δέχτηκε απ’ όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και τον Τύπο, ο οποίος όταν δεν έβγαζε απλώς την υποχρέωση, καταχωνιάζοντας την είδηση σε κάποια εσωτερική αριστερή σελίδα, αλλά πλειοδοτούσε, μάλιστα, σε βιτριολικά σχόλια, που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν στον ενδυματολογικό κώδικα των προσκεκλημένων από το εξωτερικό... Επί της ουσίας, ωστόσο, για τα όσα σοβαρά ειπώθηκαν από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας της Βουλής για το δημόσιο χρέος και τη διαπλοκή... σιγή ασυρμάτου.

Ωστόσο, ακόμη κι οι διαφωνίες που κατατέθηκαν από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους είχαν τη σημασία τους, καθώς εξέφρασαν τις αντιθέσεις που προκαλεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης η δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, όπως επισήμως ονομάστηκε από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία.

Χαρακτηριστικότερη ήταν η διαφωνία του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ναι μεν δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της Επιτροπής σε όποια στοιχεία ζητήσει από το υπουργείο του, από την άλλη όμως αμφισβήτησε τη δυνατότητά της να αποδείξει τον παράνομο χαρακτήρα του χρέους. Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος υπουργός δήλωνε από τη Νέα Υόρκη πως «η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της εις το διηνεκές».

 Η δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους προφανώς δεν εξυπηρετεί το σχέδιο πλήρους και έγκαιρης πληρωμής του δημόσιου χρέους, όπως συμφωνήθηκε με την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.