Η αντίστροφη μέτρηση και τα... προαπαιτούμενα της λύσης


Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε ήδη. Σήμερα. Και σ' έναν μήνα...


 ακριβώς, στις 3 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει στο Παρίσι ο διάλογος για την κρισιμότερη έως τώρα και καθοριστικότερη για το μέλλον της χώρας διαβούλευση με τους εταίρους και δανειστές μας. Θα γίνει η πρώτη συζήτηση για το πρόβλημα του χρέους και του τρόπου με τον οποίο θα επιχειρηθεί να καταστεί βιώσιμο.

Επανειλημμένα έχει ζητηθεί από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, αλλά οι εταίροι μας μετέθεταν συνεχώς την ημερομηνία, δημιουργώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την υποψία ότι καθυστερούν σκοπίμως και ίσως να μην είναι διατεθειμένοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Αλλά τέτοια υπαναχώρηση είναι αδιανόητο να γίνει. Η δέσμευση υπήρξε ρητή και κατηγορηματική. Αν εκπληρώναμε τις υποχρεώσεις που προβλέπονταν από τη δεύτερη δανειακή συμφωνία και αν επιτυγχάναμε και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε εκείνοι θα προχωρούσαν σε μέτρα που θα καθιστούσαν το χρέος μας βιώσιμο.

 Τηρήσαμε ?και με το παραπάνω? τις δεσμεύσεις μας, ακολουθήσαμε μια πορεία με οδυνηρές για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών συνέπειες και τώρα καλούνται να τηρήσουν και εκείνοι τις δικές τους δεσμεύσεις.

Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει και τις απόψεις που έχουν εκφραστεί φαίνεται να αποκλείεται η προοπτική του «κουρέματος» του χρέους. Και το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως θα ήταν ανέφικτο κάτι τέτοιο, λόγω του ότι το σύνολο σχεδόν του χρέους μας είναι σε κράτη-μέλη της ΕΕ και άρα η όποια απόφαση για «κούρεμα» θα έπρεπε να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

Επιλέγεται, κατά συνέπεια, η λύση της χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής τους χρέους και της ταυτόχρονης μείωσης του επιτοκίου. Και με δεδομένες και τις πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά του ΔΝΤ για την επίλυση επιτέλους αυτής της εκκρεμότητας, εικάζεται ότι στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου θα τεθούν οι βάσεις για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Αν και σε ποιο βαθμό θα είναι όσο αποτελεσματική απαιτείται, θα φανεί στην πορεία. Τώρα εκείνο που προέχει είναι να ξεκινήσει η διαδικασία. Με όσα θετικά θα συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της χώρας αλλά και για την εικόνα της.