Νέο σχέδιο για τους αγρότες


Μία από τις θετικές συνέπειες ...



της κρίσης, που έχει αποδώσει ήδη σημαντικά αποτελέσματα, είναι αποδεδειγμένα η επιλογή πολλών ν' αναζητήσουν στη γεωργία τη λύση στο πρόβλημα της απασχόλησής τους.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τη λύση αυτή επέλεξαν κυρίως νέοι, οι οποίοι επένδυσαν τις προσπάθειές τους σε νέες καλλιέργειες, που έχουν πρωτίστως ως στόχο τις αγορές και όχι τις κοινοτικές ή και τις κρατικές επιδοτήσεις, όπως επί χρόνια συνέβαινε.

Με βάση αυτό το δεδομένο, η σύνταξη του νέου εθνικού σχεδίου για τις άμεσες ενισχύσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μια και προβλέπει την ευνοϊκή αντιμετώπιση του φαινομένου της επιστροφής στην αγροτική οικονομία και την αύξηση και αξιοποίηση των προϊόντων της.

 Η ενθάρρυνση των νέων αγροτών θα έχει ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί ένας τομέας με ανεξάντλητες, αλλά ανεκμετάλλευτες ως τώρα, εξαγωγικές δυνατότητες.

Και μόνο η περίπτωση του ελαιολάδου είναι αρκετή για να καταδειχθεί πόσο ολέθρια πολιτευόμασταν ως τώρα στον αγροτικό τομέα.

 Εκποιούσαμε στους ξένους την παραγωγή μας και την αξιοποιούσαν και την εμπορεύονταν ως δική τους.

 Οπως σε όλους σχεδόν τους τομείς δεν είχαμε καταφέρει να λειτουργούμε παραγωγικά και εμπορικά με τον αποδοτικότερο για την οικονομία και τη χώρα τρόπο.

Τέτοια ή ανάλογα φαινόμενα δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

 Και δεν είναι μόνο η αγροτική επιχειρηματική πρωτοβουλία που οφείλει να το επιδιώξει, αλλά είναι και ο κυβερνητικός έλεγχος που θα πρέπει να το επιβάλει και να το διατηρήσει.

 Είναι καιρός πια να μάθουμε να δουλεύουμε μεθοδικά και προγραμματισμένα.

 Και στον χώρο της γεωργικής δραστηριότητας τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια. Είναι έγκλημα να καρπώνονται ξένοι τον πλούτο της ελληνικής γης.