Μηνύματα σε όλους


Είναι βέβαιο ότι η κάθε εκλογική αναμέτρηση κρύβει τα...



 δικά της μηνύματα. Και είναι επίσης βέβαιο ότι τα μηνύματα αυτά ή δεν λαμβάνονται σωστά ή παρερμηνεύονται σκόπιμα από τους παραλήπτες τους.

 Αρα δεν είναι περίεργο ότι το ίδιο διεφάνη χθες το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των exit polls, αν και τελικά αποδείχθηκε πως ούτε «μεγάλες νίκες» ούτε «ιστορικές ανατροπές» καταγράφηκαν στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αντίθετα, εκείνο που επαναβεβαιώθηκε είναι ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού κόσμου παραμένει, τίποτα δεν δείχνει ότι κάποιος από τους πόλους του «νέου δικομματισμού» διασφαλίζει κάποια σαφή υπεροχή έναντι του άλλου, ότι η μόνη ορατή προοπτική διακυβέρνησης της χώρας ήταν και παραμένει η ισότιμη και ειλικρινής συνεργασία και ότι η έξοδος από την κρίση δεν είναι υπόθεση του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά του συνόλου του πολιτικού κόσμου.

Αρα τα μηνύματα του εκλογικού σώματος εξακολουθούν να παραμένουν τα ίδια που ήταν και χθες ή τον προηγούμενο μήνα ή και τον προηγούμενο χρόνο. Και είναι τόσο σαφή ώστε δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφιβολία.

Είναι προφανέστατο πως αυτό που όχι απλώς προσδοκά αλλά και αξιώνει ο Ελληνας πολίτης από τον πρωθυπουργό και το κόμμα του είναι να διασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή κυβερνητική αποτελεσματικότητα και να αξιοποιήσουν υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων τις όποιες δυνατότητες προσφέρει η σταδιακή αποδέσμευση από το Μνημόνιο.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο απλός πολίτης δεν προσδοκά τίποτε άλλο εκτός από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών εμποδίων που θα πρέπει να υπερπηδηθούν, έτσι ώστε να φτάσει με ασφάλεια η χώρα στην έξοδο από το τούνελ της κρίσης.

Μήνυμα υπάρχει και προς τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, που επίσης παραμένει αυτό που ήταν και χθες και προχθές. Οτι αν θέλουν να διαδραματίσουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορούν και οφείλουν να αναλάβουν, θα πρέπει να παραμερίσουν τις προσωπικές ιδιοτέλειες και να συμπορευτούν πολιτικά.

Διότι όσο αυτό δεν θα γίνεται και όσο οι «δύο μεγάλοι» του συστήματος δεν θα αφουγκράζονται σωστά τις αγωνίες του λαού, τόσο η νεοναζιστική συμμορία θα παραμένει εκλογικά ζωντανή και θα στοιχειώνει, ενισχυμένη μάλιστα, την πολιτική ζωή του τόπου.