Στ. Θεοδωράκης: «Στο Ποτάμι δεν είμαστε πασοκογενείς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ»


Τα «νέα πρόσωπα» είναι παλιά και...



 δοκιμασμένη συνταγή στα ψηφοδέλτια των κομμάτων λένε κάποιοι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης όμως σε συνέντευξή του στο Web TV του ΑΠΕ - ΜΠΕ διατείνεται ότι τα άφθαρτα πρόσωπα του Ποταμιού διαφέρουν από το «νέο αίμα» των υπόλοιπων σχηματισμών.

Πού έγκειται η διαφορά; «Υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι σε όλους τους συνδυασμούς, αλλά το θέμα είναι ποιανού μέθοδος είναι αυτή» λέει χαρακτηριστικά.

Και γίνεται πιο συγκεκριμένος: «Τα παλιά κόμματα, αφότου εμφανίστηκε το Ποτάμι και έβαλε καινούργιους ανθρώπους μπροστά, άρχισαν να βάζουν και κάποιους από την κοινωνία. Βάζουν επειδή το πιστεύουν ή βάζουν απλώς για να κάνουν αντιπερισπασμό στο Ποτάμι; Αυτό ας το κρίνει ο πολίτης».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αρνείται πως το κόμμα του είναι πασοκογενές και - αφού επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ «που ένα στα δύο στελέχη του είναι από το ΠαΣοΚ» - δηλώνει πως μετά τις ευρωεκλογές θα παρουσιάσει τις «είκοσι τομές που προτείνει για την ελληνική κοινωνία». Αυτές - και φυσικά οι απόψεις των άλλων κομμάτων σχετικά με αυτές - θα καθορίσουν με ποιους μπορεί να συνεργαστεί μετά τις εθνικές εκλογές.

Παρ' όλα αυτά φρονεί ότι δεν θα χρειαστεί να βάλει νερό στο κρασί του και να συνεργαστεί με το - sic - παλαιοκομματικό σύστημα. «Εμείς δεν θα πάμε να κάνουμε μια κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα λέγοντας πάρε τα μισά υπουργεία εσύ να πάρω κι εγώ τα άλλα μισά, για να χορτάσουμε καρέκλες και λιμουζίνες και απλώς να λέμε ότι είμαστε συγκυβέρνηση. Εχω άλλο σχέδιο στο μυαλό μου... Αλλά θα τα πούμε μετά τις εθνικές εκλογές» λέει.

«Ναι» στο ευρώ. Πιστός στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματός του αυτοπροσδιορίζεται ως «εχθρικός απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές» και υπεραμύνεται της θέσης της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ. Βέβαια, δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική και στη «γερμανική ηγεμονία» τονίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι μαγαζάκι της Γερμανίας, Γερμανίας - Γαλλίας, ούτε των βόρειων χωρών». Το μέλλον της Ευρώπης είναι στην ένωσή της και όχι στην ηγεμονία μιας δύναμης.

Από το «μη χείρον βέλτιστον» στο Ποτάμι

Στη συνέντευξή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης αποκαλύπτει ότι από τα μετεφηβικά του χρόνια κι έπειτα ψήφιζε το «μη χείρον βέλτιστον». Και προσθέτει: «Δεν είχα, και αυτός ήταν ο λόγος που έκανα Το Ποτάμι, κάτι που να αγαπάω, κάτι που να ταυτίζομαι».