Μεσοπρόθεσμο 2014 - 2018 υπό... προθεσμία


Της Δήμητρας Καδδά

Τον πολυετή προϋπολογισμό 2014-2018...



 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής) επιχειρεί να κατατεθεί στη Βουλή η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα αύριο, με στόχο να το… αλλάξει ξανά τον Σεπτέμβριο, κατά τη συγγραφή του προϋπολογισμού του 2015. Αύριο ενημέρωση εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως αργά εχθές το βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο το «δημοσιονομικό κενό» να περιοριστεί, με την  κυβέρνηση να επικαλείται ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη πάταξη φοροδιαφυγής ειδικά τα τελευταία χρόνια του προγράμματος. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι το «κενό» δεν μπορεί μεν να μηδενιστεί, αλλά  ζητούν παράταση χρόνου με επιχείρημα την υπεραπόδοση του 2013. Επιχειρηματολογούν ότι για κάθε 1% επιπλέον ανάπτυξη, υπάρχει 0,5% του ΑΕΠ μεγαλύτερη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επισήμως, η Επιτροπή στην έκθεση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή για το Μνημόνιο, ορίζει σημαντικά «μη προσδιορισμένα μέτρα»: 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017, με το ΥΠΟΙΚ να απαντά ότι δεν έρχονται νέα μέτρα.

Ωστόσο, κοινοτικές πηγές έκαναν χθες λόγο για σχετικά διαλλακτική -σε αυτή τη φάση- στάση, δεδομένης της νέας καθόδου στην Αθήνα που συμπίπτει με τη χάραξη του προϋπολογισμού και των μέτρων του 2015. Άλλωστε, στο Μεσοπρόθεσμο, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει υποχρέωση καταγραφής μέτρων, παρά μόνο υπολογισμού ορίων δαπανών και εσόδων και καταγραφή αποτελέσματος παρεμβάσεων.

Το προηγούμενο Πλαίσιο είχε ψηφισθεί το Φεβρουάριο του 2013 και η μνημονιακή υποχρέωση ήταν να αλλάξει ξανά τον προηγούμενο χρόνο, αλλά… αναθεωρήθηκε μαζί με την πολύ μεγάλη παράταση των διαπραγματεύσεων.

Πλέον, πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή είτε έως τις 5 Μαΐου που ο Γ. Στουρνάρας έχει προαναγγείλει ότι στο Eurogroup θα θέσει ζήτημα παρεμβάσεων στο χρέος είτε λίγο αργότερα για να προλάβει το κλείσιμο της Βουλής λόγω εκλογών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρα στο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και νοικοκυριών με την προϋπόθεση ότι θα γίνει εφικτή η επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου και η ένταξη, ακόμη περισσότερο, του αφανούς τμήματος της οικονομία στο εμφανές πεδίο της.

Επίσης, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Παρασκευή, θα προβλέπεται πάγωμα δαπανών από το 2014 έως το 2018 στα επίπεδα του 2013, και μάλιστα όχι στον αρχικό στόχο αλλά στο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ήταν κατά 320 εκατ. ευρώ χαμηλότερο.

Σημειώνεται ότι άγνωστος «Χ» είναι πως θα καλυφθούν δημοσιονομικά (δηλαδή αν θα χρεωθούν σε προηγούμενα έτη) εκκρεμείς επιστροφές φόρων 2,5 δισ. ευρώ που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και καταγράφονται στη νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που περιλαμβάνει η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή, καθώς  και νέες αξίας 1,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές κράτους προς ιδιώτες, με τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ να φωτογραφίζονται ως οι «υπεύθυνοι».

Επίσης, στο μνημόνιο προβλέπεται πέραν από το πάγωμα δαπανών στα επίπεδα του 2013 έως και το 2018, δέσμευση για πρόσθετα μέτρα το 2015 αν υπάρχει δημοσιονομική ανάγκη, περιλαμβανόμενης και της επέκτασης μέτρων που λήγουν όπως η εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης υπάρχει δέσμευση για λήψη μέτρων που θα καλύψουν τυχόν δυσμενείς δικαστικές αποφάσεις στα ειδικά μισθολόγια ή στο τέλος ακινήτων.

Περιλαμβάνει, και θετική ρήτρα υπεραπόδοσης για μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν, μετά από συνεννόηση με την τρόικα, ενώ προβλέπεται και η αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ με απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο για την κατανομή των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ, δηλαδή των κονδυλίων για έργα των ΕΣΠΑ αλλά και των αμιγώς εθνικών έργων (από κάλυψη σεισμών έως μεγάλο μέρος των δαπανών του αναπτυξιακού νόμου) καταγράφεται  περικοπή  κατά 400 εκατ. ευρώ, στα 6,4 δισ. ευρώ το 2015, από 6,8 δισ. ευρώ φέτος στη δαπάνη για επενδύσεις με μεγάλες μειώσεις να είναι ορατές ακόμη και στα κονδύλια για απασχόληση.


Πηγή:www.capital.gr