"Τύμπανα" πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα


Σε διπλωματικό "ναρκοπέδιο" αναδεικνύεται η...











 χερσόνησος της Κριμαίας μετά και την απόφαση της Μόσχας να αποστείλει ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή προς διαφύλαξη «των συμφερόντων ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Putin και Obama συνομίλησαν τηλεφωνικώς για την Ουκρανία. Στην ανακοίνωση του Κρελίνου αναφέρεται πως ο Putin έκανε λόγο για «προκλητικές συμπεριφορές, εγκλήματα των υπερεθνικιστών, που ενθαρρύνονται από τις τωρινές αρχές του Κιέβου».

Δήλωσε δε πως εάν η βία επεκταθεί στην Κριμαία, στις Ανατολικές περιοχές, «το Κρεμλίνο διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και το ρωσόφωνο πληθυσμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Obama τόνισε πως εάν η Ρωσία συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, ενώ την Κυριακή αναμένεται να συναντηθούν για την Ουκρανία οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν το Σάββατο την ταχεία ανάπτυξη στην Ουκρανία, διεθνών παρατηρητών από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση της κρίσης.

«Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παραβιάζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας και απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με κυρίαρχο θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Επίσης, η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ και τα άλλα σημαίνοντα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να τη βοηθήσουν να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία των σχεδίων ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας.

Ο Γιούρι Σεργκέγιεφ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα παραβιάζει τη συνθήκη του 1994 για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάλεσε τα υπόλοιπα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική τους ισχύ για να βοηθήσουν την χώρα.

Εξάλλου, δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν ανοικτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη που έχει υπογραφθεί για χρήση της ναυτικής βάσης από τη Μόσχα, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή.

Η πηγή αυτή ανέφερε ότι τα δύο πλοία, που ανήκουν στο ρωσικό στόλο της Βαλτικής, κατέπλευσαν σε έναν κόλπο στη Σεβαστόπολη, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία όπως μεταδίδει ο Guardian, «απαντά» δια του μεταβατικού προέδρου με εντολή προς της ένοπλες δυνάμεις να τεθούν σε «πολεμική ετοιμότητα» ενώ πηγές από το Κίεβο τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ανάληψη επιθετικών κινήσεων. Ο δε πρωθυπουργός ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την επιστροφή τους στην Κριμαία και τονίζει πως κάθε περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση θα εκληφθεί ως «αιτία πολέμου».

H απόφαση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο, που δίνει ή φαίνεται να θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι έτοιμο να επιδοθεί σε..."παιχνίδια πολέμου", σπεύδει να τονίσει ότι η απόφαση ισχύει «μέχρι να εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση» στην Ουκρανία και υπογραμμίζει πως, αν και έχει άμεση ισχύ, μπορεί να μην εφαρμοστεί άμεσα.

Συγκεκριμένα,  η Μόσχα δηλώνει ότι κ.Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και επισημαίνει πως η έγκριση από την Άνω Δούμα «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Όπως συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος «θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη του την εξέλιξη της κατάστασης. Πρέπει να ελπίζουμε ότι η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί σύμφωνα με το σενάριο που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη με μια απειλή εναντίον των Ρώσων της Κριμαίας».

Οι εξελίξεις, όμως, τρέχουν και από πλευράς της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Όπως ανακοινώθηκε, το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου, με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Κρεμλίνο δείχνει...τα δόντια του και προς τις ΗΠΑ, με την Άνω Βουλή να ζητά με τη σειρά της από τον Β. Πούτιν να ανακαλέσει πρέσβη της χώρας από την Ουάσινγκτον. Αυτό ως απάντηση, σύμφωνα με στις προειδοποιήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπαρακ Ομπάμα ο οποίος νωρίτερα δήλωσε απευθυνόμενος στο Κρεμλίνο ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα επιφέρει «βαρύ κόστος».  Κατά τον αντιπρόεδρο της Άνω Βουλής της Ρωσίας, Γιούρι Βορόμπεφ, ο Μ.Ομπάμα υπερέβη μια "κόκκινη γραμμή" και "ταπείνωσε τον ρωσικό λαό" με τη δήλωση αυτή.

Έκδηλη αμηχανία των ευρωπαίων ηγετών

Από την πλευρά τους ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ  είχαν προχωρήσει σε ήπιες δηλώσεις, περί της ανάγκης διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, της ανησυχίας που υπάρχει για τις τρέχουσες εξελίξεις. Ωστόσο μετά την απόφαση της Άνω Βουλής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση αν και ανακοινώθηκε ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Γουίλιαμ Χέιγκ  θα μεταβεί την Κυριακή – όπως είχε προαποφασιστεί- στο Κίεβο για συνομιλίες με τους εκπροσώπους του «μεταβατικού καθεστώτος». Από τη πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ που επρόκειτο να επισκεφθεί την Κριμαία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το ταξίδι εξαιτίας των ρωσικών αποφάσεων.

Σε «κόκκινο συναγερμό» το Κίεβο

Στο Κίεβο φαίνεται πως η κυρίαρχη σκέψη είναι πως η Μόσχα απεργάζεται ένα «σχέδιο» αλα Απχαζία, ενώ νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι η Ρωσία αρνείται να προσέλθει σε συνομιλίες.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. Ο δε Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απηύθυνε έκκληση για «γενική κινητοποίηση» του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».

«Το Κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ζητώντας επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Σάββατο, τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στη χερσόνησο και, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων.

Στο μεταξύ το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβομπόντα (Ελευθερία) και το ακροδεξιό κόμμα Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων στην Ουκρανία, κάλεσαν σε «γενική κινητοποίηση» μετά την έγκριση στη Ρωσία της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

«Αυτός είναι ο πόλεμος! Η ουκρανική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό» ανέφερε το Σβομπόντα σε μία ανακοίνωση όπου καλούσε τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται «σε εμπόλεμη κατάσταση» και να «ξεκινήσει μια γενική κινητοποίηση».

Από το πρωί δεκάδες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ πραγματοποιούσαν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερόπολης. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι άνδρες φορούσαν στολή χωρίς διακριτικά και έλαβαν θέση κοντά στο Κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερόπολη.

Φιλορωσική ομάδα κομάντος είχε ήδη πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου την Πέμπτη. Μία μέρα μετά, την Παρασκευή, στρατιώτες χωρίς διακριτικά κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία και στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τη μετακίνηση μιας αυτοκινητοπομπής μεταφοράς στρατιωτών και φορτηγών το βράδυ της Παρασκευής στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη.

Την ίδια ώρα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας κατήγγειλε ότι η Ρωσία μετέφερε, «πρόσφατα» όπως είπε, 6.000 επιπλέον προσωπικό στην Ουκρανία και τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό στην Κριμαία. Για να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ότι «άγνωστοι ένοπλοι άνδρες, που είχαν σταλεί από το Κίεβο, επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας».

Αποτέλεσμα της «ύπουλης προβοκάτσιας», όπως χαρακτήρισε το ρωσικό ΥΠΕΞ την απόπειρα του Κιέβου να θέσει υπό τον έλεγχό του τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χερσόνησο, ήταν να προκληθούν θύματα, ο αριθμός των οποίων είναι αδιευκρίνιστος.

Νωρίτερα, ο νέος επικεφαλής της Κριμαίας πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ζητήσει τη βοήθεια του Κρεμλίνου για την «αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας» στην Κριμαία. «Δεν θα αδιαφορήσουμε» ήταν η ρωσική απάντηση.

Πηγή:www.capital.gr