Ξορκίζουν το φόβο τους για τον Ολυμπιακό


Με άρθρα - ενέσεις αυτοπεποίθησης και αναφορές...






 στην τελευταία φορά που η Μάντσεστερ ανέτρεψε εις βάρος της 2-0 αποτέλεσμα προσπαθεί ο βρετανικός Τύπος να ξορκίσει τους φόβους αποκλεισμού της βρετανικής ομάδας από την επόμενη φάση του Champions League στον σημερινό κρίσιμο αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Ένα από τα πιο τυπικά δημοσιεύματα είναι εκείνο της Independent με τίτλο «10 λόγοι για τους οποίους η Μάντσεστερ μπορεί να είναι αισιόδοξη για πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι δέκα λόγοι είναι οι εξής:

1. Το παρελθόν με τον Ολυμπιακό
Η Μάντσεστερ έχει αναμετρηθεί δύο φορές στο παρελθόν με τον Ολυμπιακό στο Old Trafford για το Champions League. Και τις δύο φορές βγήκε νικήτρια και μάλιστα με ένα σκορ που της επιτρέπει να μπει σήμερα στο γήπεδο με αυξημένη αισιοδοξία: 4-0 την περίοδο 2002-2003 και 3-0 την περίοδο 2001-2002. Όπως μάλιστα δείχνουν τα αποτελέσματα, ο Ολυμπιακός δεν έχει καταφέρει να σημειώσει ποτέ τέρμα στην έδρα της βρετανικής ομάδας.

2. Το παρελθόν στο Champions League
Παρόλο που για το εγχώριο πρωτάθλημα το στάδιο του Old Trafford έχει αποδειχτεί κάθε άλλο παρά το Θέατρο των Ονείρων για τον Ντέιβιντ Μόγιες και τους παίχτες του, όσον αφορά στο Champions League τα πράγματα είναι καλύτερα. Στην έδρα της, στα παιχνίδια με την Μπάγερν, τη Ρεάλ και τη Σαχτάρ, η ομάδα μετρά ισάριθμες νίκες. Η Μάντσεστερ μπορεί επίσης να ποντάρει στο γεγονός ότι πριν την ήττα της από τον Ολυμπιακό τον περασμένο μήνα, ποτέ πριν δεν είχε ηττηθεί από ελληνική ομάδα.
3. Ο Ζουάν Μάτα
Έχοντας στοιχίσει 45 εκατ. ευρώ και με δύο τίτλους στο ενεργητικό του από την Τσέλσι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ζουάν Μάτα είναι παίκτης ανώτερης ποιότητας. Ωστόσο φαίνεται πως ο Μόγιες δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεκαθαρίσει πώς θα τον αξιοποιήσει, ειδικά όταν στο γήπεδο βρίσκονται τόσο ο Ρούνεϊ όσο και ο Βαν Πέρσι, κάτι που έγινε ξεκάθαρο στην ήττα από την Λίβερπουλ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο ο Ισπανός δεν είναι επιλέξιμος για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, γεγονός που αποτελεί έναν λιγότερο πονοκέφαλο για τον Μόγιες κατά την επιλογή της 11άδας.

4. Το 2-0 είναι ένα «επικίνδυνο» αποτέλεσμα
Παρόλο που το να έχει μια ομάδα πλεονέκτημα δύο γκολ σε μεταξύ τους αγώνες είναι σημαντικό, μπορεί ωστόσο να προκαλέσει και προβλήματα: Θα προσπαθήσει άραγε να συντηρήσει ο Ολυμπιακός αυτό το προβάδισμα ή θα επιδιώξει τη νίκη μέσα στο Old Trafford; Ο Πέπε Γκουαρντιόλα της Μπάγερν χαρακτηρισε την περασμένη εβδομάδα το δικό του 2-0 έναντι στην Άρσεναλ ως «επικίνδυνο». Η Manchester μπορεί επίσης να πάρει θάρρος από το γεγονός ότι στην ιστορία του Champions League πέντε ομάδες έχουν καταφέρει να ανατρέψουν αυτό το αποτέλεσμα.

5. Η στήριξη των φιλάθλων
Ένα γεμάτο και ενθουσιώδες Old Trafford μπορεί να κάνει το θαύμα σήμερα, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Μετά την ήττα – σοκ από την Λίβερπουλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Μόγιες ζήτησε τη στήριξη των φιλάθλων της ομάδας οι οποίοι μέχρι τώρα την έχουν στηρίξει σε όλες τις στιγμές της, καλές και κακές.

6. Οι απώλειες του Ολυμπιακού
Το γεγονός ότι η ομάδα του Πειραιά θα αγωνιστεί χωρίς τον τραυματία Σαβιόλα προκαλεί αισιοδοξία στο στρατόπεδο των Κόκκινων Διαβόλων. Το άρθρο ωστόσο επισημαίνει ότι ανάλογες απώλειες είχε ο Ολυμπιακός και στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων.

7. Το κόστος της ήττας
Μετά την ήττα από τη Λίβερπουλ, οι πιθανότητες να διεκδικήσει η Μάντσεστερ μια από τις τέσσερις πρώτες θέσεις στο βρετανικό πρωτάθλημα μειώνονται αισθητά. Και καθώς έχει πλέον αποκλειστεί και από το κύπελλο, μια καλή πορεία στο Champions League είναι το μόνο που της απομένει.

8. Τα πρόσφατα αποτελέσματα του Ολυμπιακού
Οι δύο ήττες του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ που ακολούθησαν τον θρίαμβο του πρώτου αγώνα με την Μάντσεστερ κάνουν τους Βρετανούς να πιστέψουν ότι η ελληνική ομάδα είναι σε χειρότερη αγωνιστική κατάσταση από αυτήν που θα ήθελαν οι ίδιοι οι παίχτες.

9. Η ανάγκη του Μόγιες για ένα θετικό αποτέλεσμα
Ο Μόγιες πολύ απλά πρέπει να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στον Ολυμπιακό προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη των ανθρώπων της Μάντσεστερ ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται στον πάγκο της, ιδιαίτερα μάλιστα μετά το 0-3 εναντίον της Λίβερπουλ.

10. Αυτή είναι η Μάντσεστερ
Μπορεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση της ομάδας να μοιάζει απελπιστική, όμως δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στέφτηκε για τελευταία φορά πρωταθλήτρια της Premier League. Ούτε και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που αποκλείστηκε από τα τελικά του Champions League μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, και αυτό μόνο μετά την άδικη αποβολή του Νάνι, θυμάται η εφημερίδα. «Ο Ολυμπιακός σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερη ομάδα από τη Μάντσεστερ – αρκεί η Μάντσεστερ να μπορέσει να ξεθάψει λίγο από το παλιό πνεύμα της που θα την βάλει στις οχτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης», καταλήγει το δημοσίευμα.


Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα περισσότερα σημερινά βρετανικά δημοσιεύμα που αναφέρονται στο αποψινό παιχνίδι. Μάλιστα η εφημερίδα Guardian θυμάται την τελευταία φορά που η Μάντσεστερ ανέτρεψε εις βάρος της σκορ 2-0: πριν από 30 χρόνια, το 1984, αγωνιζόμενη κατά της Μπαρτσελόνα του Ντιέγκο Μαραντόνα όταν κέρδισε 3-0.

«Να μην πανικοβληθούν» συμβουλεύει τους παίκτες της Μάντσεστερ η εφημερίδα Telegraph. «Η Unided αυτήν την σεζόν έχασε την τέχνη του να βάζει κρίσιμα νικητήρια γκολ, η ιστορία όμως έχει αποδείξει την ικανότητα της ομάδας να μεταθέτει τις καταστάσεις. Ο θρίαμβος του 1999 στο Champions League επί της Μπάγερν Μονάχου, όπου η ομάδα έβαλε δύο γκολ λίγο πριν τη λήξη, δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού αν δεν έχει σκοράρει μέχρι την πρώτη ώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, σκληρή κριτική στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απευθύνει αρθρογράφος του Eurosport, ο οποίος τονίζει ότι ο Ρούνεϊ δεν μπορεί να κάνει το «δεκάρι» όπως ο Τσόρι στον Ολυμπιακό!