Οι μεσάζοντες.


του Γιώργου Χ. Χανδόλια

Η αστραφτερή μερσεντές διέσχιζε τον πεζόδρομο,έστριψε αριστερά, μετά...








 ευθεία και μπήκε τρέχοντας με 180 χιλ. στο ανηφορικό στενάκι.

Σταμάτησε απότομα όπως μπήκε. Οι δυο τυπάδες που κατέβηκαν , με ύφος σταρ του μεσοπολέμου κατευθύνθηκαν σε γνωστό στέκι της πόλης. Ο ένας ψιλός με μουστάκι κάτι σαν τον Ομάρ Σαρίφ και ο άλλος κοντός με το αετίσιο μάτι του Ούγκο Τονιάσι .  Μπήκα .

Τα γκαρσόνια ανάστατα τρέχουν να τους εξυπηρετήσουν. Τους οδηγούν στο βάθος σε ένα στρογγυλό τραπέζι, όπου ήδη κάθεται ένας εβδομηντάρης μα γαμψή μύτη. Πίνει φραπέ. Δίπλα του μια καλλονή,τριαντάρα με σαρκώδη χείλη, κατακόκκινα . Άκουσα πως είναι υποψήφια. Εκεί γράφεται -στο απόμερο τραπεζάκι- η ιστορία της προόδου της πόλης.

 Η <<αλλαγή>> της διοίκησης, τηε νοοτροπίας , των οραμάτων.Εκεί παίζεται και γράφεται η ευτυχία της πόλης. Η ευτυχία όλων μας.Ο μουστακαλής, μετά το τρίτο ουίσκι, δηλώνει : <<Οι μεσάζοντες είναι η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα...>> και ... τυχαία ακουμπά τον δεξιό μηρό της ομορφονιάς . <<Εμείς είμαστε αυτοδημιούργητοι>> ,συνεχίζει , <<θυσιάζουμε την προσωπική μας ζωή, εργαζόμαστε για το καλό της πόλης.

 Ο υποψήφιος που είναι στα χέρια μας, εκλέγεται κιόλας χωρίς καμία δέσμευση. Απλώς να συμφωνεί με τις αγωνίες μας >> . Ο άλλος αμίλητος , ο κοντός , ξεροκατάπινε και κοίταζε που και που το στήθος της ομορφονιάς. Κάποια στιγμή πετάγεται και δηλώνει απότομα : << κανείς δεν μπορεί να καταδικάζει τις ιδέες μας>>. Άναψε το πούρο του ,τράβηξε μια ρουφηξιά και έμεινε στη σιωπή του. Η αποστολή του έλαβε τέλος.

 Όλοι μαζί, αποφασιστικά, χωρίς σύνθημα τσουγκρίζουν τα ποτήρια και εύχονται καλή επιτυχία στους εαυτούς τους. Σκέφτομαι πολλές φορές,άνθρωποι που αντιμάχονταν τα μεγάλα κόμματα και μάλιστα μετωπικά και με ακραία φρασεολογία, βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ψηφοδελτίου του αντίπαλου συνδυασμού .

 Προφανώς είναι μια συνειδητή επιλογή τους και τίποτε παραπάνω. Η επιλογή τους ονομάζεται <<κριτική υποστήριξη>>.


Κατηγορούνται κυρίως για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ως εδώ καλά. Οι μεσάζοντες δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ρόλο παίζουν στην πολιτική. Τι φρούτο είναι; Από που προέρχονται και πως έχουν πολιτικό λόγο; Ύστερα υπάρχει και μια άλλη εξαπάτηση, που είναι δύσκολο να αντιληφθούν οι πολλοί.

 Για λόγους που είναι αόρατοι, για να μην διαψεύδονται, η κοινωνία προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας συζήτησης σε βάθος σχετικά με τα προβλήματα της. Εδώ βοηθούν οι μεσάζοντες.

Για να σιωπούμε όλοι.





Κ