Προς πώληση ένα από τα δέκα καλύτερα θέρετρα της Χαλκιδικής


Του Στάθη Κουσουνη

Προς πώληση «βγαίνει» ξανά από την Εθνική Τράπεζα το ξενοδοχειακό ...







συγκρότημα Gerakina Beach. Πρόκειται για ένα από τα δέκα καλύτερα θέρετρα της Χαλκιδικής, όπως χαρακτηρίζεται από τοπικούς τουριστικούς επιχειρηματίες, λόγω της θέσης του. Για όσους γνωρίζουν από Χαλκιδική, αρκεί να αναφερθεί ότι βρίσκεται στον Συνοικισμό Γερακίνης στον Πολύγυρο.

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας προκήρυξε τον σχετικό διαγωνισμό για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος –πρόκειται για μονάδα τριών αστέρων, με δυναμικότητα 503 δωματίων ή 955 κλινών– θέτοντας ως ελάχιστη τιμή προσφοράς το ποσό των 17 εκατ. ευρώ. Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να καταθέσουν τις προσφορές τους στις 10 Δεκεμβρίου.

 Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ξενοδοχείο είναι πρώην ιδιοκτησίας της εταιρείας «Αφοι Σάλτη Α.Ε.», έχει εμβαδόν κτισμάτων 24.345 τ.μ. και αναπτύσσεται σε οικόπεδο 87 στρεμμάτων.

Η Εθνική, προκειμένου να καταστήσει πιο ελκυστική την πώληση του συγκροτήματος, φρόντισε και βελτίωσε τους όρους αποπληρωμής από τον υποψήφιο αγοραστή - επενδυτή. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από την παράδοση της προσφοράς του, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει στην επιτροπή του διαγωνισμού ποσό ίσο με το 10% της τιμής εκκίνησης, σε εγγυητική επιστολή άλλης τράπεζας ή σε τραπεζική επιταγή σε διαταγή της Εθνικής, ως εγγύηση συμμετοχής στον διαγωνισμό και σε περίπτωση ανάδειξής του σε πλειοδότη για την τήρηση των όρων πώλησης.

Η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα μη κατακύρωσης σε περίπτωση που το τελικό προσφερόμενο τίμημα δεν κριθεί ικανοποιητικό. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός για την πώληση του ξενοδοχείου είχε κηρυχθεί άγονος.

Στο μεταξύ, η κινητικότητα των τραπεζών σε σχέση με τον ξενοδοχειακό κλάδο αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο στοχευμένων χρηματοδοτήσεων. Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου εκτιμούν ότι πλησιάζει η ώρα που οι τράπεζες θα επιταχύνουν τις διαδικασίες πώλησης της ακίνητης περιουσίας τους, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που βρίσκονται ή πρόκειται να περάσουν υπό την ιδιοκτησία τους, καθώς τα δάνειά τους είναι στο «κόκκινο».

Στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον ξενοδοχειακό κλάδο οδηγούν οι διαδικασίες για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα, οι οποίες μέχρι στιγμής κινούνται εντός του πλαισίου, όπως αυτό είχε εκτιμηθεί από υψηλόβαθμα στελέχη του Αστέρα τον Σεπτέμβριο.

 Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού εξελίσσεται χωρίς καθυστέρηση, ενώ ο αριθμός των σχημάτων που κατέθεσαν τελική προσφορά ήταν 4, από 4 έως 7 που είχε εκτιμηθεί εκείνη τη περίοδο.

Επίσης, από το ποιο σχήμα θα υπερισχύσει μεταξύ των τριών –στα οποία βρίσκονται 10 διεθνείς και ελληνικοί όμιλοι– που κλήθηκαν και κατέθεσαν βελτιωμένες προσφορές θα εξαρτηθεί το ισοζύγιο μεταξύ των ξενοδοχείων και των τουριστικών κατοικιών στο συγκρότημα.

 Οι καλά γνωρίζοντες περί του διαγωνισμού αναφέρουν ότι άλλη προσφορά προτάσσει τη λειτουργία δύο ξενοδοχείων και λιγότερων τουριστικών κατοικιών και άλλη ενός ξενοδοχείου και περισσότερων κατοικιών.

Επίσης, διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποίησε το προεδρείο του ΣΕΤΕ με τις διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Αlpha, Πειραιώς και Εurobank, με στόχο να βρεθεί ένα μοντέλο για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των βιώσιμων και υγιών τουριστικών επιχειρήσεων. Τέλος, στενή επαφή υπάρχει μεταξύ του ΣΕΤΕ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για το ίδιο θέμα.

 Οι συζητήσεις που έχουν γίνει κινούνται στη κατεύθυνση σύστασης ομάδας εργασίας για την εξεύρεση του μοντέλου το οποίο από τη μία θα ικανοποιεί τον ξενοδοχειακό κλάδο και από την άλλη θα είναι εφικτό να υλοποιηθεί από τις τράπεζες.