Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν κλείνουν οι εκκλησίες»


Διαψεύδει τις φήμες που θέλουν εκκλησίες της Μαγνησίας να κλείνουν, επειδή δεν...









 καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κκ Ιγνάτιος, τονίζοντας παράλληλα, πως η ευαισθητοποίηση που έδειξε ο κόσμος γι’ αυτό το ζήτημα, αποδεικνύει την αγάπη του για την εκκλησία.

Σύμφωνα με τον κ. Ιγνάτιο, μπορεί μεν οι φήμες που κάνουν λόγο για κλείσιμο εκκλησιών να μην ευσταθούν, ωστόσο, υπάρχουν μερικά ζητήματα, τα οποία «πρέπει να τα πούμε».

Ο κ.Ιγνάτιος ξεκαθάρισε, πως η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πραγματοποιεί ουσιαστικό έλεγχο στη λειτουργία των ενοριών και των επιτροπών που διαχειρίζονται τους ναούς, «γιατί αυτό απαιτεί η εποχή».

«Ναι, υπάρχει χρηστή διαχείριση και αυστηρός έλεγχος, γιατί πρέπει να σεβόμαστε ό,τι οι άνθρωποι μας εμπιστεύονται», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5».

Να αναλάβουμε ευθύνες

Επιπλέον, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, έκανε εκτενή αναφορά και στις «περικοπές» που έχει κάνει το κράτος στην Εκκλησία. «Κατά μέσο όρο στο παρελθόν, εμείς χειροτονούσαμε 5 με 6 κληρικούς.

Πλέον, το κράτος μας επιτρέπει σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία του κλήρου, να κάνουμε μια χειροτονία τον χρόνο και αυτό, εάν μας δώσει μια θέση», τόνισε. Συνέχισε δε, λέγοντας, πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, μπορεί να προκαλέσουν σημαντική μείωση του εφημεριακού κλήρου της εκκλησίας, εάν συνεχιστούν για μερικά ακόμη χρόνια.

«Πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να μην κλείσει κανένας ναός. Πλέον, έχει αλλάξει η εποχή, άλλαξαν οι σχέσεις κράτους- εκκλησίας και κράτους- λαού. Θα πρέπει ως λαός, να αναλάβουμε αυξημένες ευθύνες, ώστε να έχουμε ιερείς στις ενορίες των πόλεων και χωριών», δήλωσε ο κ Ιγνάτιος.

Δε θέλω να κλείσει ο ναός του παλιού κοιμητηρίου

Αναφορικά με το εκκλησάκι των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, που λειτουργεί μέσα στο παλιό νεκροταφείο της Νέας Ιωνίας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε πως «θέλει να παραμείνει ζωντανός ο ναός, γιατί προσβλέπει και προβλέπει σε ένα μέλλον της περιοχής».

«Θέλουμε ο χώρος του νεκροταφείου να αλλάξει μορφή. Θέλουμε ο ναός μας να είναι εκεί και να λειτουργεί, αλλά αυτό πρέπει να έρχεται σε αντιστοιχία με τον ιερέα, και με τις ανάγκες που υπάρχουν ευρύτερα στη Μητρόπολή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγάλες μειώσεις - αυξημένη φιλανθρωπία

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, «φωτογράφισε» τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική μας Εκκλησία, αναφέροντας, πως, ενώ οι μειώσεις των εσόδων της εκκλησίας αγγίζουν το 30 με 40%, την ίδια ώρα, η αύξηση του φιλανθρωπικού έργου, σημείωσε αύξηση της τάξης του 100%!

«Οι μερίδες και τα συσσίτια αυξάνονται συνεχώς. Είμαστε ένα πλοίο που ταξιδεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Εάν ο καπετάνιος δε φροντίσει το πλοίο να έχει καλεί πλεύση, τότε κινδυνεύει να ναυαγήσει εάν έχει ένα ρήγμα. Ας προσπαθήσουμε όλοι, είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε να δει μια εκκλησία να κλείνει», ανέφερε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Αιρέσεις: Υπάρχουν και «αδύναμοι κρίκοι»

Για τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κκ Ιγνάτιο, μπορεί μεν ο κόσμος να αγαπάει την εκκλησία μας, ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί «αδύναμοι κρίκοι». Είναι αυτοί οι άνθρωποι, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από άτομα και οργανώσεις που λειτουργούν ως αιρέσεις και σέχτες.

Οι αιρέσεις στον Βόλο

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, ανέφερε ότι οι αιρέσεις είναι σε «έξαρση» στο Λεκανοπέδιο και τα μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει και την πόλη μας.