Τέτοια Ώρα Τέτοια Λόγια . Άλλο το παντελόνι και άλλο η φούστα-ράσο


Του Βαγγέλη Ζαμαντζά

«Μαθήματα δημοσιογραφίας» επιχειρούν ανωνύμως να...










 παραδώσουν (κατά κύριο λόγω μέσω διαδικτύου) διάφοροι «πειρατές της δημοσιογραφίας» με αφορμή την «καθυστέρηση» δημοσίευσης της καταδίκης για παράβαση καθήκοντος του δημάρχου Κατερίνης και ενός δημοτικού συμβούλου.

Η αλήθεια είναι, ότι η είδηση έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, (μπορεί ενάρετοι χριστιανοί να μην είμαστε, αλλά σε μια αργία δεν λέμε ποτέ όχι).

 Η είδηση μπορεί να έγινε γνωστή την ίδια μέρα που βγήκε η απόφαση, αλλά δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθεί, ώστε να δημοσιευθεί χωρίς περιθώριο παρερμηνειών και για τη δημιουργία μόνο εντυπώσεων, όπως θα ήθελαν κάποιοι.

Επειδή οι δημοσιογράφοι της Πιερίας (ή αν θέλετε η πλειονότητα αυτών) δεν φορούν «φούστα κλαρωτή» ή ράσο και επειδή «πυροβολούνται» από κάποιους άγνωστους που (από δειλία και ένδεια επιχειρημάτων) ανώνυμα, πετούν διάφορες αστείες κατηγορίες που προφανώς λόγω της σχιζοφρένειάς τους «στηρίζονται» σε συνομοσιολογίες ή σε κανόνες διαπλοκής, οφείλω να απαντήσω δυστυχώς για ανόητα και αυτονόητα.

Κατ’ αρχήν όσον αφορά στην πλειοψηφία του έντυπου τύπου της Πιερίας, όχι μόνο δημοσίευσε (27-11-2013) την είδηση, αλλά φιλοξένησε και δηλώσεις του δημάρχου. Προφανώς το ότι μίλησε ο «καταδικασμένος» είναι αυτό που ενόχλησε πολύ περισσότερο και από τη μη δημοσίευση της καταδίκης.

Τι να κάνουμε όμως, ευτυχώς ακόμη στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία και δεν αποφασίζουν οι «μουλάδες» και τα τσιράκια τους για το ποιος θα πάει στο πυρ το εξώτερον.

Επιπλέον, καθημερινά έχουμε πληροφορίες για δικαστήρια όχι μόνο δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, αλλά ακόμη και μοναχών ή ιερέων (εκτός κι αν οι τελευταίοι κρίνονται μόνο από το Θεό) στα οποία και προφανώς και δεν αναφερόμαστε, αφού 9 στις 10 περιπτώσεις (τουλάχιστον για τους αιρετούς) οδηγούν στην αθώωση τους.

 Για μας, είδηση δεν είναι ότι ένας αιρετός ή ένα πρόσωπο, κάθεται στο εδώλιο ειδικά για ένα πλημμέλημα που σε καμία περίπτωση δεν ζημίωσε το δημόσιο. Σαφώς όμως είναι είδηση, η απόφαση ενός δικαστηρίου, ειδικά όταν αυτή είναι καταδικαστική για ένα δημόσιο πρόσωπο.

Επίσης, ακολουθώντας τους (άγνωστους για τους «πειρατές» της δημοσιογραφίας) κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, γνωρίζουμε καλά ότι κάποιος είναι ένοχος όταν τελεσιδικήσει η απόφαση, όπως και το ότι σε περίπτωση αθώωσης ενός κατηγορουμένου οφείλουμε να δημοσιεύσουμε την αθωωτική απόφαση από όποιον βαθμό της δικαιοσύνης προκύψει.

Αντίθετα, οι «πειρατές της δημοσιογραφίας», επειδή καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία τους, ακολουθούν τους δικούς τους («θεάρεστους»;) κανόνες, με προφανή σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Το ερώτημα είναι ένα: Άραγε για ποιο σκοπό. Κατά την άποψή τους «υπηρετούν την αλήθεια». Η δική μου άποψη είναι διαφορετική (και κυρίως επώνυμη): ο σκοπός τους είναι «μαύρος» και «αφορολόγητος».

Εν κατακλείδι, το πρόσφατο περιστατικό, ήταν ευκαιρία για να αναδειχθεί για μια ακόμη φορά η «ποιοτική» διαφορά ανάμεσα στα νομίμως λειτουργούντα μέσα ενημέρωσης και στα ανώνυμα «blogs». Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ανώνυμων blogs δημοσιεύει ότι θέλει, όπως το θέλει και υπακούοντας μόνο στους νόμους της λογικής ή της σχιζοφρένειας του διαχειριστή του.

Δυστυχώς, οι ίδιοι άνθρωποι που σκίζουν τα «ιμάτιά τους» για την (απολύτως δικαιολογημένη) καθυστερημένη δημοσίευση της καταδίκης του δημάρχου, δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν πριν λίγους μήνες ο τοπικός τύπος, δεν έκανε ουδεμία αναφορά στην καταδίκη μοναχού, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του πρώην βουλευτής Πιερίας.

 Και για να μην παρεξηγηθώ: Δεν υπονοώ ότι υπάρχουν blogs που διαπλέκονται με παράγοντες της Εκκλησίας, απλά έχω την αίσθηση ότι διατηρούν μια (ιδιάζουσα) τρόπον τινά «ερωτική σχέση» με τη θρησκεία και τους εκπροσώπους της, εννοείται βέβαια «πλατωνική».

Μετά το καταπληκτικό αφιέρωμα στον Κ.Π.Καβάφη στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης την περασμένη Δευτέρα, το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, «ταξιδεύει» το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στη γειτονική Βέροια. Εκεί στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα Τεχνών, θα δώσει συναυλία με την Ορχήστρα Νέων, για φιλανθρωπικό σκοπό.

Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που η Ορχήστρα Νέων Δίου εμφανίζεται στη Βέροια όπου τυχαίνει ιδιαίτερης εκτίμησης στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τις 12+12 χιλιάδες ευρώ;

Ευτυχώς ο πρόεδρος είναι Large (έτσι δείχνει στις φώτο) και δεν θα χρειαστεί να ανέβει στα κεραμίδια που είναι και καινούρια!

Μεγαλεία ζει ο Άδωνις. Ολόκληρη συνέντευξη του αφιέρωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, αυτό που λέει ο Άδωνις περί μείωσης της τιμής χιλιάδων φαρμάκων ισχύει… αυτό που δεν λέει, είναι ότι πρώτα θα το πληρώνει ο ασθενής και ύστερα (δλδ σε 5,6,7 άντε το πολύ σε 10 μήνες) θα παίρνει τη διαφορά…

Η εταιρεία Επτά – Πολιτεία Α.Ε. εκδίδει τις Εφημερίδες Επτά και Πολιτεία λειτουργεί τον ιστότοπο www.eptanews.gr τις οποίες προσυπογράφω και εγώ προσωπικά ως εκδότης τους.

Οι εφημερίδες εκδίδονται η μεν πρώτη άπαξ εβδομαδιαίως η δε δεύτερη άπαξ ημερησίως πλην Σαββατοκύριακου.

Κυρίως όμως αν και εκδίδονται δεν πέρδονται.

Κ.Δ. Παπακώστας