Βενιζέλος: «Θα γίνουν οι μεγαλύτερες δυνατές βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων»


Μαραθώνια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την τρόικα, το ΕΣΠΑ και τις αντιδράσεις για το φόρο ακινήτων, στο τραπέζι







Μαραθώνια ήταν η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, με κύρια θέματα τον φόρο ακινήτων (και βέβαια τις αντιδράσεις που αυτό προκαλεί στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας), αλλά και την πορεία του ΕΣΠΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ανάλογα με το θέμα και οι συναρμόδιοι υπουργοί, ενώ σύμφωνα με πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητήθηκε τελικά το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Βγαίνοντας από το Μαξίμου και μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος είπε:

«Τελικά δεν μιλήσαμε για τα ναυπηγεία -θα επανέλθουμε στο θέμα την Τρίτη ή την Τετάρτη- γιατί έπρεπε να λύσουμε θέματα σχεδιασμού ΕΣΠΑ και ενιαίου φόρου ακινήτων, για το οποίο θα πει κάτι και ο κ. Στουρνάρας.

»Πάντως, στο ζήτημα αυτό θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και θα γίνουν οι μεγαλύτερες δυνατές βελτιώσεις, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου. Θα έχουμε στη διάθεσή μας αυτές τις μέρες και μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας για να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του, πολιορκήθηκε βγαίνοντας από τους δημοσιογράφους και απάντησε στις ερωτήσεις τους:

Δημοσιογράφος: Θα κάνετε αλλαγές στο σχέδιο νόμου που έχετε αναρτήσει για διαβούλευση για τα ακίνητα; Οι αντιδράσεις και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων είναι πολύ έντονες.

Στουρνάρας: Κοιτάξτε, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή των εσόδων που θέλουμε, θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ελπίζουμε η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Δημοσιογράφος: Η τρόικα θα έρθει τελικά στην Αθήνα. Πώς εξηγείτε το δημοσίευμα που έλεγε το αντίθετο;

Στουρνάρας: Μου έχουν ζητήσει ραντεβού για την επόμενη Τρίτη. Τι να σας πω τώρα άλλο.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια εκτενή συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ. Είμαστε στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωσή του. Δεν θέλουμε να είναι απλά και μόνο ένα καινούργιο πρόγραμμα.

 Θέλουμε να είναι διαφορετικό τόσο ως προς τη φιλοσοφία του, με προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή, όσο και ως προς την αρχιτεκτονική του.

 Πιο απλό, όχι γραφειοκρατικό. Αυτή τη συζήτηση κάναμε και πιστεύω ότι είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου η οριστική διαμόρφωσή του».