Η τρόικα έρχεται την επόμενη βδομάδα, το αδιέξοδο παραμένει


Του Σωτήρη Νίκα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, παρά το...







 χάσμα που τους χωρίζει με την κυβέρνηση στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τον τρόπο που θα καλυφθεί.

Κανονικά, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσει η τρόικα τον έλεγχό της επί του ελληνικού προγράμματος, παρά τις πληροφορίες περί νέας καθυστέρησης.

 Ο σχεδιασμός προέβλεπε την άφιξη της τρόικας στις 4 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό.

 Η μοναδική διαφορά είναι ότι ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κ. Μαζούχ, έχει προγραμματισμένη παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, οπότε θα έρθει αμέσως μετά.
Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες πως την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και των επικεφαλής της τρόικας.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι μέχρι και το βράδυ της περασμένης Τετάρτης υπήρχε ενδεχόμενο αναβολής της έλευσης της τρόικας λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων και της διαφοράς που παραμένει στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τον τρόπο κάλυψής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τ. Βίζερ, το βράδυ της Τετάρτης για να εξετασθεί η τύχη της αποστολής της τρόικας.

Τελικά, οι δύο παράγοντες κατέληξαν ότι θα είναι καλύτερο να έρθουν όπως είχε προγραμματιστεί οι επικεφαλής της τρόικας, για να μην επιβαρυνθεί το κλίμα για την Ελλάδα και για να σταλεί το μήνυμα ότι ο έλεγχος προχωρεί κανονικά. Μάλιστα, όπως σημειώνουν στελέχη της τρόικας, επρόκειτο για μια «ομολογουμένως οριακή απόφαση».

Κάτι το οποίο σημαίνει ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξει ανατροπή του σχεδιασμού, αν και τα ίδια στελέχη το θεωρούν σχεδόν απίθανο πλέον.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, όπως είχε προγραμματιστεί, δεν σημαίνει ότι το φλέγον ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014 θα επιλυθεί άμεσα.

 Αρμόδια στελέχη επιμένουν ότι το πιθανότερο είναι τρόικα και κυβέρνηση να καταλήξουν σε απόφαση για τα μέτρα του 2014 τον Δεκέμβριο, στην επόμενη «κάθοδο» της τρόικας. Και αυτό, γιατί θεωρούν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλο και δύσκολα θα γεφυρωθεί σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.